2014. június 26.

Egyedül az RTL húzott bele a politikai hírekbe

A Nézőpont Intézet vizsgálta az országos csatornák, a Duna TV, a HírTV és az ATV júniusi híradóit. A kép változatos.

A Nézőpont Intézet vizsgálta az országos csatornák, a Duna TV, a HírTV és az ATV júniusi híradóit. A kép változatos.

Az M1, a Duna TV, az RTL Klub, a TV2, az ATV és a HírTV június 1. és június 22. közötti esti híradóit vizsgálta a Nézőpont Intézet. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen politikai tartalmak jelentek meg azokban. Így például, hogy érezhető-e elmozdulás a politikai hírek irányába, összefüggésben a reklámadó beterjesztésével, majd elfogadásával.

A reklámadó beterjesztését követően a politikai hírek aránya változatosan alakult az egyes csatornákon. A TV2 és az ATV esetében stagnálásról, a HírTV esetében némi csökkenésről, a közszolgálati csatornák esetében pedig hullámzásról beszélhetünk.

Egyedül az RTL Klub hírműsorában  nőtt folyamatosan és jelentősen a politikai hírek aránya június elejétől kezdve. Az RTL Klub esetében a 22. héttel összehasonlítva a 25. hétre megduplázódott a politikai hírek aránya, elérve a 26 százalékot. Ez az adat a Nézpont szerint nagyságrendileg akkora, mint az országgyűlési választást követő héten.

A politikai hírek arányának alakulása (heti összesítés, %)

Négy vezető téma határozta meg leginkább a politikai napirendet június 1-22. között: a kormányalakítás, a reklámadó, a devizahitelesek megmentése, valamint a baloldal pártok helyzete. Ezek a hírek minden csatornán vezető szerepet kaptak, ugyanakkor az egyes csatornákon számos más téma is hangsúlyosan megjelent.

Az arányokat tekintve a kormányalakítás témájával az ATV foglalkozott a legtöbbet (a csatorna esti hírműsorában elhangzó politikai hírek 9 százaléka), míg legkevesebbet az RTL Klub (4,2 százalék). A reklámadóval kapcsolatos tudósítások aránya a kereskedelmi csatornákon volt a legmagasabb: a TV2 műsorában 10,7 százalék, míg az RTL Klub esetében 16,7 százalék volt, amely pont kétszer annyi tudósítást jelent, mint amennyit a devizahitelesek helyzetének tárgyalására szánt a csatorna.

Vezetők témák megjelenéseinek aránya az egyes csatornák hírműsoraiban június 1-22. között (%)