2012. szeptember 17.

Egyelőre nem lesz állami mobilszolgáltató

A bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH tavaly ősszel indult frekvenciaárverését lezáró végzést - írja a NOL.

A bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH tavaly ősszel indult frekvenciaárverését lezáró végzést - írja a NOL.

A bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH tavaly ősszel indult frekvenciaárverését lezáró végzést, azaz az állami mobilcég egyelőre nem kezdheti el a szolgáltatást - derül ki a NOL cikkéből. A döntéssel a teljes tendert lezáró határozatot megsemmisítették, ami azt jelenti, hogy újra kell pályáztatni a frekvenciákat, és nagy eséllyel nemcsak az MPVI Zrt., hanem a már piacon lévő cégek is bukják azt a spektrumot, amit az árverésen nyertek.

A Dr. Mohay György vezette tanács az ítélet indokolásában kifejtette: az NMHH súlyos eljárási szabálytalanságokat követett el a frekvenciaárverés során. A legfontosabb szabálytalanság ugyanakkor az volt, hogy az eljárás indulásakor és a jelentkezők nyilvántartásba vételekor az állami tulajdonú cégeket illetően kizáró ok állt fenn, azaz a médiahatóság nyilvántartásba sem vehette volna az árverésre jelentkező konzorciumot - folytatódik a cikk.

A bíróság a nemzeti roaming kérdésben is helyt adott a szolgáltatók álláspontjának, miszerint nem írhatták volna elő, hogy a meglévő szolgáltatóknak kötelező az újonnan induló mobilcég rendelkezésére bocsátani a hálózatukat. Pontosabban, nem úgy, ahogy ezt a frekvencia-árverés lebonyolítása során tették.

A döntés pontos következményét egyelőre nem tudni, annyi biztos, hogy a negyedik mobilszolgáltató továbbra sem kezdheti meg a szolgáltatást, az állam pedig egyelőre 31 milliárd bevételtől esik el. A NOL szerint az MPVI szempontjából az egyetlen szóba jöhető lépés a rendkívüli jogorvoslat lehet, mivel a hétfői ítélet már az eljárás másodfokú szakasza, azaz fellebbezésnek nincs helye.