2011. január 25.

Egypólusúvá válhat a magyar mozireklám-piac

Pontosan nem tudni még, hogy milyen szervezeti következményei lesznek itthon annak, hogy a Cinema City megvette a Palace-t, de hat a reklámpiacra is.

Pontosan nem tudni még, hogy milyen szervezeti következményei lesznek itthon annak, hogy a Cinema City megvette a Palace-t, de hat a reklámpiacra is.

Nemrégiben érkezett a hír, hogy a Kelet-Közép-Európában és Izraelben piacvezető Cinema City International (CCI) felvásárolta a Palace Cinemas láncot, mellyel európai szinten is a harmadik legnagyobbá vált. Ezzel a CCI 15 multiplex 141 képernyőjét szerezte meg a magyar, a cseh és a szlovák piacon mintegy 28 millió euróért.

A felvásárlás Szlovákiában 3 multiplex 29, Csehországban 8 multiplex 65, míg a magyar piacon 4 multiplex 47 vásznát érinti. Itthon a Westend, a Mamut, s MOM és a Campona került a CCI-hoz az akvizíció nyomán.

A magyar piacon azért érdekes a helyzet, mert a Palace Cinemashoz tartozó Palace Cinemas Hungary Kft-t megvette a CCI. Ez a cég üzemelteti a négy fentebb említett mozit, míg a Palace Mozi Kft-t nem érintette a tranzakció. Utóbbi Budapesten öt, a fővároson kívül három mozit üzemeltet.

A most megszerzett Palace céghez tartoznak itthon a fajsúlyosabb mozik, ezek információink szerint tavaly mintegy 2,5 millió nézőt vonzottak. Azt nem tudni, hogy a többi nyolc mozival kapcsolatban mi lesz, ezek kapcsán a CCI közleménye annyit mond, hogy "bizonyos menedzsment szolgáltatásokat nyújtanak a Palace Mozi mozijai számára".

Adja magát, hogy a - többi piacokhoz hasonlóan - itthon is együttműködjön, akár szervezetileg egyesüljön a két mozireklám-kereskedőház, a New Age Cinema és a Palace Media. Utóbbi viszont mindkét Palace leány reklámhelyeit értékesíti, s ezek közül csak az egyik került a CCI-hoz.

Úgy tudjuk, hogy a két érintett sales house még nem egyeztetett, s a közeljövőben vázolja a nemzetközi vezetés, hogy milyen változások lesznek. Az biztos, hogy így a multiplexek piacán (nem számítva tehát az art mozikat) a képernyők 80 százaléka kerül egy kézbe, a nézők terén pedig még ennél is magasabb lehet a piaci koncentráció.

Piaci információk szerint a New Age és a Palace már korábban tervezte, hogy közösen kínálnak mozis reklámcsomagokat a hirdetőknek és médiaügynökségeknek, növelendő a médium versenyképességét. Ez a kezdeményezés most okafogyottá vált, pontosabban egészen más körülmények között valósulhat meg. A mozi a magyar reklámtortából olyan 1-1,5 százalékot hasít ki, s ez nem változott érdemben a válság alatt.

Címkék: cinema city palace

Lajos Mari a Nosalty kérésére kamerák elé állt

1 napja

A kétrészes kisfilmben két, általa is nagyra értékelt receptet ajánl, így a répatorta muffin és a töltött-tojás-variációk elkészítése igazán nosztalgikus pillanatokat ígér mindenki számára.