2011. április 22.

Egyre fiatalabban megyünk a közösségi oldalakra

Egy felmérés szerint az Európai Unióban a 13-16 évesek 77 és a 9-12 évesek 38 százalékának van közösségi médiás profilja.

Egy felmérés szerint az Európai Unióban a 13-16 évesek 77 és a 9-12 évesek 38 százalékának van közösségi médiás profilja.

A 25 ezer fiatal bevonásával készült EUKidsOnline felmérés szerint a 9-12 évesek 38 százalékának van profilja a közösségi oldalak valamelyikén. Emellett a korosztály 12 százalékának van 100-nál több visszaigazolt ismerőse.

A 13-16 éves korosztályban 77 százalékos a közösségi média jelenlét. E körben a belga, dán, görög, magyar, olasz, holland, norvég, lengyel, svéd és angol felhasználók rendelkeznek több mint száz ismerőssel.

Az EU-ban úgy látják, a közösségi médiás kitárulkozás hamar jön, ám az oldalak gyakran nem biztonságosak. Ráadásul mind több gyerek szörfözik a mobiltelefonján keresztül, ami még kevésbé ellenőrizhető, mint egy PC vagy egy laptop.

A veszélyt mutatja, hogy a fiatal felhasználók negyedének bárki által megtekinthető a profilja. Minden ötödik gyerek nyilvánossá teszi a címét és a telefonszámát is. A 11-12 éveseknek alig több mint a fele ismeri a biztonsági beállításokat, a 15-16 évesek között ez az arány 78%.

A felmérés eredményeit figyelembe veszik az Európai Bizottság Biztonságos Internetezésről alkotott irányelveinek kidolgozásakor. "Egyre több gyerek használja a közösségi médiát, azonban ezek az oldalak nem mindig biztonságosak. Az oldalak létrehozóinak tenniük kellene azért, hogy a gyermekek adatlapja ne legyen nyilvános, és könnyen, akár keresőoldalak által is megtalálható, valamint csak visszaigazolt ismerősük láthassa" – mondta el ennek kapcsán Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.