2012. október 05.

Egyre többen váltanak MinDig TV-re

Közel 50 százalékkal, 350 ezer háztartásra növekedett egy év alatt az ingyenes digitális földfelszíni tévéplatform felhasználóinak száma.

Az ingyenes digitális tévéplatform használóinak száma közel 50 százalékkal növekedett egy év alatt, a szolgáltatást már közel 350 ezer háztartásban használják, ezzel a MinDig TV volt a legdinamikusabban bővülő digitális televíziós szolgáltatás ebben az időszakban.

A dinamikus növekedés annak is köszönhető a műsorszóró vállalat szerint, hogy az idei év legnézettebb sporteseményei (Forma-1, Futball Európa-bajnokság, Nyári Olimpiai Játékok) a MinDig TV platformon előfizetési díj nélkül, HD-minőségben voltak elérhetők. Az ingyenesen vehető HD-terjesztést a jelentős nyári sportesemények idejére az AH sikeres 3D tesztsugárzással bővítette ki Budapest és környékén. Emellett sokat segített a műsorszóró cég kommunikációs kampánya is.

Ennek is köszönhetően tovább folytatódott a MinDig TV-re történő migráció más fizetős tévés platformokról is. A fizetős MinDig TV Extra előfizetői száma éves szinten megduplázódott és elérte a 75 ezret, ezáltal a vezeték nélküli digitális televíziós szolgáltatások közül a legnagyobb bővülést érte el. Az Antenna Hungária várakozásai szerint a MinDig TV felhasználók száma jövő év elején közelítheti meg a félmilliót, a MinDig TV Extra előfizetők száma pedig a százezret.

Fejlesztenek tovább

Az AH jelezte, hogy a nyári hálózatbővítésnek – 15 új nagyvárosi telephely üzembe állítása – köszönhetően a lakosság túlnyomó többsége számára már most is elérhető az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, a nagyvárosok zömében jó vételi viszonyokat biztosítva. A bővítés eredményeképpen 65 digitális telephely üzemel, az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra Alapcsomag lakossági lefedettsége meghaladja a 98 százalékot, míg a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) lefedettsége 88,4 százalékra emelkedett. Az AH folytatja a hálózat bővítését, október közepén új antennarendszerről sugározza a digitális adásokat Győrött, ami tovább javítja a MinDig TV platform elérhetőségét a megyeszékhelyen, valamint a mosoni részeken. Novemberben elindul a Családi csomag (B Multiplex) sugárzása a Pécs – Misina-tetőn és Pécs – Diána téren található telephelyekről. Ennek eredményeképpen az ötödik legnagyobb magyar városban és Baranya megye Pécstől nyugatra és délre eső részén rendelkezésre fog állni a teljes, 31 tévécsatornás választék, a hálózati lefedettség pedig meghaladja a 90 százalékot.

(Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyébként október végén az NMHH döntése alapján lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót, mellyel kezdetét veszi az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata. Emiatt a helyi lakosoknak október végén újra kell hangolnia a televízióikat, sőt egyes esetekben antennaállításra is szükség lehet.)

Az AH szolgáltatásportfólióját nem lineáris szolgáltatásokkal is kiegészítette, az első lépés a multimédia szolgáltatások irányába a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatásuk – Content Delivery Network – elindítása volt, sikerrel vizsgázott az MTVA részére a kiemelt nyári sportesemények idejére nyújtott full HD és 3D élő webstreaming szolgáltatás is.

A szolgáltató azt is közölte, stratégiai célja, hogy a digitális technológia alkalmazásával növelje a földfelszíni platform szerepét, ennek érdekében hibrid DVB-T megoldások bevezetését, valamint a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás továbbfejlesztését tervezi.

A műsorszóró cég szerint egyébként a boltokban kapható lapostévék (plazma, LCD, LED) szinte mindegyike tartalmazza már a földfelszíni digitális platform vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tunert, így akár külön dekóder közbeiktatása nélkül, ingyen lehet nézni többek között a HD-minőségű sportközvetítéseket (Forma-1, magyar futball, stb.) is.