2011. február 21.

Egyre többet keresünk egészségügyi információkat a neten

Ezzel az orvosoknak sincs gondja, bár annak nem örülnek, hogy a részletes gyógymódokat nem ők mondhatják el - derül ki a Szinapszis kutatásából.

Ezzel az orvosoknak sincs gondja, bár annak nem örülnek, hogy a részletes gyógymódokat nem ők mondhatják el - derül ki a Szinapszis kutatásából.

A Szinapszis HealthPortalAudits (nem reprezentatív) kutatása szerint átlagosan napi félórát töltünk az egészséggel valamilyen módon összefüggő netes információk felkutatásával az interneten. Ez a webes információforrások felértékelődését jelzi, miközben azért még mindig a gyógyszerészt tartjuk a leghitelesebbnek.

Érdekes, hogy a net népszerűsége különösen az idősebb, jellemzően krónikus betegséggel küzdők körében értékelődik fel, mint információforrás. Ennek sok oka lehet, például az, hogy az egészségügyi rendszer diszfunkciói miatt nem jutnak időben elég információhoz és figyelemhez.

Az eredmények szerint 83 százaléknak az egészséghez való hozzáállása változott meg a világhálós információk hatására, s ez a közeg szerepet játszik az orvos-beteg kapcsolat alakításában is, ugyanis a megkérdezettek szerint az itt talált infók segítik, hogy mit kérdezzenek az orvostól.

Problematikusabb, hogy sokan az online leírások alapján maguk döntik el, mikor forduljanak orvoshoz, illetve mi legyen a terápia. Ennek érthető módon az orvosok nem örülnek. Ezért, miközben azt támogatják, hogy a laikusok az életmódról, megelőzésről olvassanak a neten, szerintük a portáloknak nem kellene részletes betegség- és terápialeírásokkal szolgálniuk.

Az orvosok 90 százaléka szerint a portáloknak az egészséges életmódról, 89 százaléka szerint egészségügyi programajánlókról kellene írnia, míg 61% szerint van helye az orvos válaszol rovatnak.

A laikusok persze éppen azon információk iránt érdeklődnek a legkevésbé, amit az orvosok szívesen látnak a neten. 90% a terápiás lehetőségekről, 67% az egészségmegőrzésről, 63% a gyógyszerek mellékhatásairól olvasna. 54 százalékot pedig a betegtársak tapasztalatai érdeklik.

 

A kutatásról: 2010 októberében készült több mint 700, az online egészségügyi információk iránt fokozottan nyitott laikus, illetve közel 600 internetező orvos megkérdezésével, online kérdőívek segítségével.