2010. október 11.

Egyszínű médiatanács

A négy fideszes jelöltet terjeszti a parlament elé személyi javaslatként a konvergens médiatanács tagjaira javaslatot tevő testület.

A négy fideszes jelöltet terjeszti a parlament elé személyi javaslatként a konvergens médiahatóság operatív szervének tagjaira javaslatot tevő testület. Az ülésen a KDNP visszavonta korábbi indítványát, majd a név szerinti szavazáson a négy fideszes jelölt kapott csak kétharmadot. Így Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András és Vass Ágnes személyéről dönthetett a parlament plénuma. A koalíciós arányoknak megfelelően meg is választották őket.

A parlament napra pontosan egy hete választotta meg azokat, akik a médiatanács tagjait jelölik. (Frakciónként egy-egy embert küldhettek a testületbe, amelynek elnöke az új médiarendszert kialakító csomag egyik benyújtója, a fideszes Cser-Palkovics András lesz. A szocialisták Mesterházy Attila pártelnököt, a Jobbik a korábban több tévécsatornán is jelentkező Pörzse Sándort, a KDNP a Magyar Televíziót a politikáért odahagyó Pálffy Istvánt, míg az LMP Karácsony Gergelyt delegálta az eseti bizottságba.)

A parlamenti menetrend alapján ma döntött a törvényhozás a négy tag megválasztásáról. 259 igen és 89 nem mellett bólintott rá a T. Ház az előterjesztésre az este. (Szalai Annamária, a tanács és egyben a hatóság elnöke) a miniszterelnök kinevezésével nyerte el a hatóság irányításának lehetőségét, de a grémium élére a parlamentnek kell megválasztania őt.

A testület múlt pénteken, amikor konszenzussal kellett volna jelölni, nem jutott egyezségre. Így jöhetett a mai döntéshozatal, amelyen már az őket delegáló frakció létszámának arányában, kétharmados többséggel szavaztak a tagok.A tanácskozás hosszát mutatja, hogy az ülést fél 12-re hirdették meg, a távozók ellenzéki politikusok pedig már kevéssel dél előtt nyilatkoztak a médiának.

Megválasztották a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát is. A parlament a testület hat tagját választotta meg: Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát a koalíció jelöltjeként, míg illetve Kránitz Lászlót az MSZP, Németh Vladimirt az LMP, Silhavy Mátét a Jobbik delegálta. Itt már nagy többséget kaptak az egyenkénti voksolásnál az indulók.