2010. október 25.

Eladó a román hírtévé

Hamarosan új gazdája lehet a román hírtelevíziónak; egyelőre nem tudni, a váltás hogyan hat a korábban bejelentett terjeszkedési tervekre.

Hamarosan új gazdája lehet a román hírtelevíziónak; egyelőre nem tudni, a váltás hogyan hat a korábban bejelentett terjeszkedési tervekre. A kilenc éve indult, kábelen és műholdas platformon terjesztett csatorna tulajdonosai ugyanis megindultak volna a regionálissá válás útján. Év eleji közlésük szerint Magyarországot is kinézték maguknak.

A helyi média Cristian Burci üzletembert, a Prima TV nevű országos kereskedelmi adó alapítóját tartja a legesélyesebbnek a Realitatea csatornáért folytatott versenyben. A nemrégiben a rendőrség érdeklődésének középpontjába került tulajdonosnak azonban nincsen sürgős dolga. Az ajánlatokban viszont válogathat.

Média-beszámolók szerint ugyanis a múlt héten kilenc ajánlatot kapott a tévére, köztük Burciét. A tulajdonos, Sorin Ovidiu Vintu számára azért lehet vonzó a helyi hírpiac egyik jelentős szereplőjének eladása, mert szeptemberben összezördült a hatóságokkal. Románia leggazdagabb médiavállalkozóját ugyanis őrizetbe vették. Hivatalos közlések szerint azért, az üzletember a gyanú szerint segített Indonéziába szökni egy cégtársának, akire távollétében 15 éves börtönbüntetést sóztak. Az ok: 2000-ben csődbe vitt befektetési alapja több százezer ember pénzét úsztatta el. A mostani gyanú szerint Vantu még évekig üzletelt a külföldre menekült (és csak nemrég elfogott) partnerével.

Pedig ambiciózus tervekkel állt elő az év elején a Realitatea-Catavencu médiacsoport – egyebek mellett azt közölték, hogy a magyar piacra készülnek. A Kreatív március végén publikált információja szerint első lépésben online hírportállal, majd hírügynökséggel és egyéb online médiumokkal tervez belépni a magyar piacra a román médiacég. A start idején mintegy húsz embert alkalmaznának.

„Jelenleg is zajlik a piackutatás, hogy a média milyen egyéb területére érdemes befektetni” – fogalmazott a portálnak Dragos Stanca, a Realitatea-Catavencu újmédiás cége, az F5 ügyvezető igazgatója, aki a Románián kívüli, így a magyar terjeszkedésért is felel. A beszámoló szerint a médiacég nemcsak a magyar piacot nézte ki magának, a nemzetközi terjeszkedés első fázisában a moldáviai Unimedia nevű hírportált szerezték meg, április elején pedig elindítják a Publika TV nevű, üzleti és közéleti híreket sugárzó televíziót és az ehhez kapcsolódó weboldalt is. A magyar terjeszkedéssel egy időben a szerb médiapiacra is belépnek.