2016. augusztus 01.

Eladósorban a Twitter?

Egyre több a találgatás arról, mikor és ki veszi meg a mikroblog-szolgáltatót. Ugyanakkor a cég árfolyama esni kezdett, ami akár jól is jöhet a leendő

A cég részvényeinek árfolyama alig negyedével magasabb az elmúlt egy év mélypontjánál, a felét sem éri el az 52 hetes csúcsnak.

Csak múlt szerdán tizedével értékelődtek le a tőzsdén 2013 óta jegyzett Twitter papírjai, mivel újabb csalódást keltő gyorsjelentéssel rukkolt elő a társaság. A mikroblog-szolgáltatást nyújtó közösségi portál a második negyéves bevétele „csak” 20 százalékkal múlta felül az egy esztendővel korábbit, a 602 milliós summa ráadásul alatta maradt a 606,8 millió dolláros elemzői várakozásoknak. Ez a tőzsdei jelenlétük kezdete óta a legszerényebb bevételbővülés.

Ráadásul a Twitter tevékenysége továbbra is veszteséges: 107,2 millió dollár, részvényenként 15 cent veszteséget szenvedett el a június 30-án véget ért három hónapban, kisebbet az egy évvel korábbi 136,7 millió dollárnál, részvényenként 21 centnél. Ugyanakkor egyszeri tételek nélkül részvényenként 13 cent nyereséget ért el a cég, ezzel meghaladva a 10 centes elemzői várakozásokat. Ugyanakkor aggasztó eredmény, hogy a 313 milliós felhasználószám csak egy százalékkal haladja meg a három hónappal korábbit, és egy esztendő alat is csak 9 millióval bővült a júzerek tábora.

Épp ezért emlegették a CNBC-nek nyilatkozó elemzők „a közösségi média Yahoo-jaként” a Twittert a napokban, mondván, ha a lassulás miatt tovább értékelődik a cég, abba a spirálba kerülhet, amibe az évtizedekkel ezelőtt az internetes úttörő vállalkozás. Hiszen a Yahoo-t a napokban ötmilliárd dollárnál is kevesebbért szerezte meg a Verizon mobilszolgáltató. Ez az összeg pedig nem csupán a piaci várakozásoknál alacsonyabb, de jelentősen elmaradt attól a pénzhegytől is, amit évekkel ezelőtt ajánlott az (akkor kikosarazott) Microsoft a vállalkozásért.

Mint portálunk a múlt héten a felvásárlás kapcsán megírta, az ügylettel a Verizon online portfóliója tovább erősödik: tavaly már megvették az internet hőskorának másik óriását, az AOL-t, ehhez adódik hozzá a Yahoo! több millió felhasználója, valamint a Flickr, a Tumblr, néhány szakmai híroldal és olyan digitális hirdetéstechnikai megoldások, mint a Flurry és a BrightRoll.

Az ügylettel várhatóan vége szakad Marissa Mayer vezérigazgató hányattatásainak is, akinek az elmúlt évek során nem sikerült új stratégiai irányt adnia a Yahoo!-nak – bár az elmúlt évek sikereit és a cég lendületét hangsúlyozó, kincstári optimista nyilatkozatot tett a felvásárlás kapcsán. Legnagyobb sikere talán az Alibaba 15 százalékos részvénycsomagjának korai megszerzése volt, ezt azonban leválasztanák a társaságról. Már korábban is történtek erre irányuló lépések, akkor azonban az adóoptimalizálást célzó metódust nem támogatták az amerikai hatóságok.

Az átalakítási kísérletek során a felvásárlás mindig is napirenden volt, a kérők között felmerült az AT&T és a Berkshire Hathaway neve is, de a Verizon lett a befutó. A Verizon célkitűzése, hogy 2020-ra olyan márkává váljon, melyet világszerte kétmilliárd ember kedvel, illetve amelynek platformjait ennyien használják.

A Facebook ismét lecsapott

1 órája

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.