2011. március 21.

Eladták a T-Mobile USA-t

A 39 milliárd dolláros üzlet nyomán 8 százalékos részesedést szerzett az AT&T-ben a Deutsche Telekom.

A 39 milliárd dolláros üzlet nyomán 8 százalékos részesedést és gy igazgatósági helyet szerzett az AT&T-ben a Deutsche Telekom. A bevételeket részben adóságcsökkentésre fordítják. A cég azt várja az ügylettől, hogy stabilizálhatja európai pozícióit, illetve az internetes termékfejlesztésre is több energia jut az öreg kontinensen.

39 milliárd dollárért (28 milliárd euró) eladta az amerikai T-Mobile-t a Deutche Telekom. A vevő az AT&T, amely 25 milliárdot (18 milliárd euró) fizetett készpénzben. A többi 14 milliárd dollárt (10 milliárd euró) az amerikai telekommunikációs cég részvényekben fizette ki. Ennek nyomán a Deutsche Telekom 8 százalékos tulajdonrészre és egy igazgatósági helyre tett szert az AT&T-ben, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb kisebbségi tulajdonos lett.

Az így kapott pénz egy részét, a tervek szerint 13 milliárd eurót a Deutsche Telekom adósságai csökkentésére, míg 5 milliárd eurót részvények visszavásárlására fordít. A tranzakció lezárására ugyanakkor csak 2012 első felében kerülhet sor, addig még az amerikai igazságügyi minisztériumnak és a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

"A lépés nyomán megerősíthetjük pozíciónkat az európai piacon. Jobban fókuszálhatunk a modern infrastruktúrák kiépítésében rejlő lehetőségekre, illetve az internetes termékek fejlesztésére mind Németországban, mind Európa egészében. Ezzel a brit és a lengyel piacon is megoldást találhatunk működésünkre, s nagyobb energia jut a Deutsche Telekom átalakítására" - mondta el René Obermann, a Deutsche Telekom vezére.