2011. május 08.

Eladták a radiocafét

A NeoFM után újabb rádió értékesítésével folytatódott az Est Media Nyrt. karcsúsítása. A médiacsoport inkább az online és print termékekre fókuszálna.

A NeoFM után újabb rádió értékesítésével folytatódott az Est Media Nyrt. karcsúsítása. A médiacsoport inkább az online és print termékekre fókuszálna.

Korábban bejelentett átszervezési folyamata keretében eladta a radiocafé 98.6-ot üzemeltető radiocafé Tömegkommunikációs és Kulturális Szolgáltató Kft-t az Est Media Nyrt. Ennek számviteli hatása a társaság bejelentése szerint 180 millió forintos veszteség lesz, operatív szinten ugyanakkor azonnali, jelentős költségmegtakarítással jár.

A közlemény szerint ez a lépés is azt a részvényesi kívánalmat követi, mely szerint a csak hosszabb távon nyereséget termelő, addig azonban sokba kerülő széles portfoliót alakítsák át karcsúbb, már rövidebb távon is profitábilis kínálattá. A rádióról azért mondtak le, mert a tömeges frekvenciapályázatok bizonytalanságot szülnek, működése tavaly és idén veszteséges volt, és változás a 2012-es újbóli pályázatig nem lett volna várható.

Az így felszabaduló erőforrásokat az Est Media az event (fesztiválok) mellett a print és az online üzletágnál kívánja hasznosítani. A Kreatív információi szerint ugyanakkor a cégcsoport online portfolióját 2011. május 5-től a GMedia értékesíti, s - a cég által meg nem erősített információk szerint - a Facebookot sem képviseli már a magyar piacon a médiacég.

A NeoFM eladását még április közepén jelentették be: az országos rádiót üzemeltető társaság 25 százaléka 120 millió forintért cserélt gazdát. A vevő ott a többi 75 százalékot már birtokló FM1 Friends Kft volt. A radiocafé tranzakciónál ugyanakkor nem közölték hivatalosan a vevő nevét, az a Kreatív szerint a Zóna Taxi tulajdonosi köre.