2011. október 25.

Elege van Murdochból a részvényeseknek

Az ifjabb Murdoch a telefonfeltörési botrány miatt kerül egyre nehezebb helyzetbe, de egyelőre nincs napirendebn a lemondása.

Az ifjabb Murdoch a telefonfeltörési botrány miatt kerül egyre nehezebb helyzetbe, de egyelőre nincs napirendebn a lemondása.

Egyre bizonytalanabbá válik James Murdoch helyzete a News Corp. igazgatóságában - írja a Media Week. A kisebbik Murdoch fiú a telefonfeltörési botránnyal, s annak kezelésével tette be a kaput, s ez meglátszott a részvényesek legutóbbi szavazásán is.

A független részvényeseknek 34,8 százaléka szavazott az igazgatósági újraválasztása ellen. Szintén sok (több mint 30 százaléknyi) ellenszavazatot kapott az idősebb testvére, Lachlan. Rupert Murdoch, az apa, viszont a szavazatok több mint négyötödét söpörte be, ami azt jelenti, hogy őt viszont egyértelműen megerősítették.

Nagy változást ugyanakkor nem hoz automatikusan a szavazás, mivel a részvények többségéhez (69,5%) nem tartozik szavazati jog. S miközben a Murdoch családnak mindössze 12 százalékos tulajdona van a News Corpban, addig a szavazati joggal rendelkező részvények 40 százalékát tulajdonolják, ami lehetővé teszi az ellenőrzés megőrzését.

James Murdoch jelenleg a News Corporation International elnök-vezérigazgatója, a News Corp. operatívigazgató-helyettese, illetve a brit kiadói cég, a News International elnöke. A Murdoch-birodalom más vezetői is sok ellenszavazatot kaptak, ám a szavazás előtt az egyik vezető még azt nyilatkozta, hogy nem látja okát James Murdoch lemondásának.

Szeptemberben ugyan lemondott a Murdoch fiú, de nem a tisztségeiről, hanem csak a bónuszáról. A sajtóbotrány miatt ugyanis elég furán vette volna ki magát, ha felveszi a 6 millió dollárt. Ekkor is jelezte ugyanakkor, hogy valójában nem kellene így tennie, mert a bónusz az üzleti eredményekről szól, és azok remekül alakultak. Más kérdés, hogy már másnap ellene vallottak egy meghallgatáson, de úgy tűnik, nagyon erősek a pozíciói.