2013. október 02.

Elfogadta az NMHH zárszámadását a költségvetési bizottság

A hatóság 39,2 milliárd forintos bevétellel gazdálkodott tavaly, kiadása 20,8 milliárd forint volt, pénzmaradványa pedig 18,3 milliárd forint.

A hatóság 39,2 milliárd forintos bevétellel gazdálkodott tavaly, kiadása 20,8 milliárd forint volt, pénzmaradványa pedig 18,3 milliárd forint.

Az NMHH egységes költségvetésének valamennyi eleme pénzmaradvánnyal zárta a 2012-es évet - mondta az intézmény főosztályvezetője hétfőn, az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén.

A testület döntött az NMHH tavalyi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat benyújtásáról, amelyet várhatóan jövő héten tárgyal a parlament. A dokumentum tervezetét a médiatörvény értelmében a hatóság készíti el, amelyet aztán a bizottság terjeszt a Ház elé - írja az MTI.

Baross Gyula elmondta: a költségvetésüket magyar tulajdonosi hátterű könyvvizsgáló cégek auditálták. Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke azonban úgy vélte: mivel a munkára a hatóság kérte fel a könyvvizsgálókat, az nem minősíthető független pénzügyi ellenőrzésnek.

A 16 igen szavazattal, kettő ellenében elfogadott előterjesztésből kiderül, hogy a hatóság 39,2 milliárd forintos bevétellel gazdálkodott tavaly, míg kiadása 20,8 milliárd forint volt, pénzmaradványa pedig 18,3 milliárd forint.

A bevételek többsége, csaknem 18 milliárd forint a frekvenciadíjakból származott, míg a legnagyobb kiadás - 16 milliárd forint - a működéséhez kapcsolódott, ebből 5,1 milliárd forintot a személyi juttatások, csaknem 4 milliárd forintot a dologi kiadások tettek ki.

A maradványból 1,1 milliárd forintot az idei évre áthúzódó kiadásokra fordítottak, 5,8 milliárd forintot működési tartalékra különítettek el, míg 5 milliárdot átadtak a MTVA, 6,1 milliárd forintot pedig nyilvántartások kialakítására használhatnak fel.

Az NMHH Médiatanácsának tavalyi költségvetési bevétele 219,4 millió forint volt, míg kiadása csaknem 180 millió, költségvetésen kívüli bevétele 4,1 milliárd forintot, kiadása 4,7 milliárdot tett ki.

Az MTVA összes bevétele 82,7 milliárd forintot tett ki, amelyből a költségvetésből 70,6 milliárd forint, kereskedelmi bevételekből 6 milliárd, az előző évi pénzmaradványból további 6 milliárd forint adódott. A kiadások teljes összege csaknem 130,9 milliárd forint volt, amelyből 72,5 milliárd forintos tétel az MTVA médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége, 44,3 milliárd forintos kiadás pedig a székházvásárlás költsége. Ennek lebonyolításához az MTVA összesen 36,6 milliárd forint beruházási hitelt, 20 milliárd forint forgóeszközhitelt és 4 milliárd forint folyószámlahitelt vett fel.

A Közszolgálati Közalapítvány tavaly 200 millió forintból gazdálkodott, az MTV Zrt. 707 millióból, a Duna TV Zrt. 910 millió forintból, míg a Magyar Rádió Zrt. 624 millióból, az MTI Zrt. pedig 1,3 milliárdból.

 

(MTI)