61 százalékuknál már az online streaming szolgáltatók, mint a Netflix és a HBO Go az elsődlegesek a televíziós tartalom fogyasztására. A változás drámai és gyorsabb a vártnál.

A Pew Research Center felmérésből kiderül, a 18-29 éves fiatal felnőttek 61 százaléka elsődlegesen már online streaming szolgáltatásokon néz tévés tartalmat, 31%-uknál pedig kábeltévén vagy műholdon érkezik a leggyakrabban választott adás. Az idősebbeknél teljesen mások a preferenciák, tévézés alatt azt érik, hogy bekapcsolják a televíziót és választanak egy kábelcsatornát.

A megkérdezett felnőtt amerikaiak 59 százaléka kábeltévé párti és 28 százaléka voksol az online tartalmakra. A klasszikus tévés tartalomfogyasztás népszerűbb a nők körében (63%), a férfiaknál ez az arány 55%. Ebből adódóan a streaming az amerikai férfiak nagyobb hányadánál népszerű (31%), míg a nők csupán negyede jelölte meg ezt elsődlegesként.

Fotó: Elsődleges preferenciák (forrás: Pew)

Az online tévézés népszerűsége/elfogadottsága függ az iskolai képzettségtől is: a diplomásak 35 százaléka elsősorban már így tévézik, az alacsonyabb végzettségűeknél az arány 22%.

A fiatal felnőttek 37 százaléka egyébként szívesebben olvas híreket az interneten, ahelyett, hogy a televíziós hírműsorokat figyelné. Sőt, a felnőttek 2/3-a (az 50 évnél fiatalabbak pedig 78%-a) a közösségi média hírfolyamai alapján tájékozódik a világ eseményeiről.

A felnőtt amerikai lakosság 85%-a fogyaszt híreket a mobilján, 50%-uk pedig real-time hírküldő szolgáltatást is beállított a telefonjára.

Mindezek hatására nem meglepő, hogy az USA lakói körében már 24% azoknak az aránya, akiknek nincs kábeltévé előfizetése és 15%-uk cord cutter, vagyis egykori kábeles ügyfél, aki szerződést bontott és már csak interneten néz tv-s tartalmat.