2014. február 10.

Elhunyt Dan Ofry

Hosszú betegeskedés után vasárnap elhunyt Dan Ofry (Dán Ofri), aki több mint tíz éven át volt az Új Kelet, a helyi magyar újság főszerkesztője.

Hosszú betegeskedés után vasárnap elhunyt Dan Ofry (Dán Ofri), az izraeli magyar újságírás meghatározó alakja, aki több mint tíz éven át volt az Új Kelet, a helyi magyar újság főszerkesztője.

Az izraeli magyar nyelvű sajtó nagy öregje Budapesten született 1929-ben, és 1949 óta élt a zsidó államban. A jeruzsálemi Héber Egyetemen közgazdaság-tudományi diplomát szerzett, majd az Új Keletnél, az akkoriban több tízezres példányszámban megjelenő magyar újságnál helyezkedett el. Először a lap amerikai tudósítója volt, később Izrael több háborújában tiszti rendfokozatban haditudósítóként dolgozott, ekkor szerzett élményeiről könyveket írt magyar nyelven. Nagy példányszámot értek el Izrael állami vezetőiről, köztük Móse Dajanról és Golda Méirről írt életrajzi munkái is.

Csaknem húsz éven át, 1977-től 1996-ig az egyik legjelentősebb izraeli újság, a Jediót Ahronót gazdasági rovatának főszerkesztőjeként a héber nyelvű sajtó munkatársa volt, majd nyugdíjba vonulása után átvette az Új Kelet főszerkesztői székét, ahonnan 2011-ben vonult vissza.

Az izraeli közszolgálati rádió magyar adásában több mint egy emberöltőn át, az ötvenes évektől egészen 2010-ig működött közre. A magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újraindítását követően a kilencvenes évektől számos alkalommal járt Budapesten, ahol Izraelről szóló előadásokat tartott. Számos előadókörúton vett részt újságírói pályája évtizedeiben Amerikában és Kanadában, ahol szintén Izraelről tartott beszámolókat a helyi magyaroknak.

(Forrás: MTI)

Címkék: dan ofry izrael

Legendás rockerek A Dal színpadán

1 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

2 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.