2020. október 27.

Elindult a köztárssági elnök podcastje

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.

A köztársasági elnök podcastjében arról az ENSZ közgyűlésen tett kínai vállalásról beszélgetett Bartus Gábor környezetgazdásszal, hogy a legnagyobb szennyező országként 2060-ra karbonsemleges lesz.

Áder János köztársasági elnök és Bartus Gábor környezetgazdász, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) titkára beszélget az MTVA Kunigunda útjai rádióstúdiójában (MTI/Bruzák Noémi)

A szakértő kifejezte reményét, hogy a bejelentéshez tartozó szükséges intézkedések is követik, nem csak egy levegőbe elszálló vállalásról van szó, egyben rámutatott, hogy a karbont helyettesítő módszerek egyre olcsóbbakká válnak.

Hogy mekkora árat fizet ezért Kína, milyen károkat kell szanálni, valamint a szükséges technológiai váltás milyen szakaszában tart az ország, ezekre a kérdésekre is választ kap a hallgató, valamint arra is, hogy padlóra küldheti-e a gazdaságát, vagy éppen ellenkezőleg, további kutatást és fejlesztést eredményezhet.

A beszélgetés végére kiderül az is, hogy a Világ országainak a COVID-19 járványra adott válaszaiból a környezetszennyezés csökkentésével kapcsolatban is lehet-e következtetéseket levonni.

A teljes hanganyag itt hallgatható meg: soundcloud.com/ader-janos-podcastja/a-kinai-megoldas-01-kek-bolygo-ader-janos-podcastja