2017. december 27.

Elindult az RTL Híradó Év Embere szavazása

Az RTL Magyarország Hírigazgatósága 2012 óta hirdeti meg „Az Év Embere” díjat. A jelöltek között olyan emberek szerepelnek, akik a hírműsor szerkesztőség szerint 2017-ben példát mutattak. Mutatjuk a jelöltek listáját.

Enyedi Ildikó filmrendező

19 év szünet után készítette el a Testről és lélekről szóló filmjét, amellyel ő és a stáb sikert sikerre halmoz. Magyarország ezt a filmet jelölte Oscar-díjra, és Enyedi Ildikót beválogatták a díjról döntő Amerikai Filmakadémia tagjai közé, valamint a Velencei Filmfesztivál zsűrijébe.

 

Sárosdi Lilla színésznő

Az Egyesült Államokban kirobbant zaklatási botrányok nyomán októberben írta ki a facebookjára, hogy 18 éves korában egy ismert színházi rendező molesztálta. Először nem mondta el, kiről van szó, nem sokkal később viszont megnevezte a zaklatóját, Marton Lászlót. A Vígszínház elismert főrendezője néhány nap után távozott az intézményből és egyetemi oktatói pályáját is befejezte.

 

Garda Péter és Balogh Krisztián Péter

Korábban még levegőt is nehezen kaptak, de a sikeres tüdőátültetés után még arra is volt erejük, hogy megmásszák az 5895 méter magas Kilimandzsárót Afrikában. Garda Péter és Balogh Krisztián Péter sikeresen teljesítette a kemény túrát, ráadásul oxigénpalack nélkül. Magyarországon alig két éve végeznek tüdőátültetést, eddig majdnem 40 ember kapott új tüdőt.

 

Vígh György tanár

A fővárosi Szinyei Merse Gimnázium testnevelő tanára ott volt azon a diákokat szállító buszon, amely súlyos balesetet szenvedett januárban egy olasz autópályán. Saját testi épségével nem törődve visszament az égő járműbe, és több diák életét is megmentette, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Vígh György a balesetben mindkét gyermekét elvesztette.

 

Vajda József pékmester

Az ország egyik leghíresebb pékmestere korábban multicégeknél dolgozott, és az álma teljesült, amikor megnyitotta első kézműves pékségét. Számtalan segélyakciót szervezett: hajléktalanoknak ad a kenyeréből, és összeverbuválta a főváros össze kézműves pékjét, hogy kenyeret vigyenek egy hátrányos helyzetű borsodi falu lakóinak.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar

A jelöltek közt szerepel a világhírű magyar szimfonikus zenekar is. Vezetője, Fischer Iván visszajár a világ legrangosabb hangversenyhelyszíneire, eközben fontosnak tartják, hogy a klasszikus zenéhez itthon olyanok is hozzájussanak, akik amúgy nem járnának koncerttermekbe.

 

Deák Kristóf rendező

Hatalmas meglepetést okozva idén elnyerte a legjobb rövidfilmért járó Oscar-díjat Mindenki című alkotásával. A 35 éves filmrendezőt 2017-ben tagjai közé választotta az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia. A szakember most arra készül, hogy Hollywoodban több filmes projektben is részt vegyen.

 

Baji Balázs atléta

Nyáron óriási sikert ért el a londoni világbajnokságon: bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutásban. Ez volt az első alkalom, hogy magyar sportoló szabadtéri világbajnokságon érmet szerzett. A 28 éves élsportoló sokszoros országos csúcstartó több számban is.

 

Pop Mert Julián

Ő a Házon kívül nagy port felvert riportjának egyik főszereplője. A bicskei nevelőotthonban felnőtt fiú volt egyike azoknak, akik bátran kiálltak a nyilvánosság elé, és elmesélték, őket és társaikat hogyan molesztálta az intézet igazgatója. Julián kiállásának köszönhetően megszűntek a zaklatások: a vezetőt eltávolították az otthonból, és már folyik ellene a bírósági eljárás.

 

Frei Zsolt és csapata

Magyar fizikusok is tagjai voltak annak a nemzetközi kutatócsoportnak, amelynek munkája a vezetőinek Nobel-díjat hozott idén. Frei Zsolt és csapata a gravitációs hullámok létezésének bizonyításában vett részt: az Albert Einstein által megfogalmazott feltételezés igazolása valódi tudományos szenzációnak számít.

Az Év Embere” szavazás 2018. január 1. 19 óráig tart, a nézők ezen az oldalon, vagy az RTL24 applikáción adhatják le voksaikat.