2011. február 17.

″Elméletgyártás helyett eladás″

Inkább ösztönösen, mintsem kidolgozott üzleti modell alapján fejlesztik digitális lapjaikat a kiadók, derült ki a Matesz konferenciáján.

Inkább ösztönösen, mintsem kidolgozott üzleti modell alapján fejlesztik digitális lapjaikat a kiadók, derült ki a Matesz konferenciáján. A Népszava és az Inform Média már most pénzért árulja a digitális replikákat, így nekik különösen jól jön az auditálási lehetőség. Hosszabb távon a nagyobb hitelesített példányszám több hirdetési pénzt jelenthet.

Kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg a közönséggel a Matesz digitális audit szolgáltatásában már résztvevő kiadók vezetői, hogy miért látnak fantáziát a digitális lapokban, illetve milyen üzleti előnyöket remélnek ezek auditálásából. Mint kiderült, a digitális kiadványok új lehetőséget jelentenek, ám nincsen az elindításuk mögött különösebben kidolgozott üzleti modell. Ennek megfelelően ezek auditálása is inkább "kis színes" egyelőre, ami ugyanakkor hosszabb távon a nagyobb hirdetési tarifák elismertetésének egyik alapja lehet.

Jelenleg három kiadó, a Népszava, az Inform Média és a Metropol vesz részt az auditban. Ebből a két előbbi pénzért árulja a digitális kiadványait, míg a Metropol - lévén a print verzió is ingyenes - nyilván nem. Láposi Elza, a Népszava ügyvezetője elmondta: a Népszava Expressz nevet viselő digitális kiadás megegyezik a print lappal, s azt az előfizetők lapzárta után, hajnali egy körül kapják meg, pdf formátumban. Jelszóval férhetnek hozzá az előfizetők, ám továbbadni azt ingyenesen lehet. Ez ugyanakkor változni fog, most a "beetetés" zajlik.

A kiadóvezető hozzátette: a digitális replikának igen alacsonyak a költségei, hiszen kiesik a nyomda és a terjesztés, ennek megfelelően az előfizetők felé is olcsóbban tudják kínálni, mint a nyomtatott Népszavát. Szabó Miklós, az Inform vezetője szintén az alacsony költségekre hívta fel a figyelmet. Utóbbi kiadó most kezdi igazán komolyan venni a digitális kiadásokat, eleinte inkább "innovációs játéknak" tekintették azokat.

A komolyabban vehetőség arrébb van még a Metropolnál is, bár ennek a digitális auditálás éppen az egyik fontos lépése lehet. Hivatal Péter vezérigazgató eleinte nem vár sok plusz olvasót a digitális példányszámok printhez adása révén, de ha utóbbi területből már 50-60 ezer új olvasót lehet felmutatni, az jó alkupozíció lehet ilyen példányszámú lapnál is az ügynökségek felé.

Az auditban már résztvevő három kiadó helyzete abban is eltér, hogy hogyan lehet a digitális kiadványokból pénzt csinálni. Az igaz, hogy azok hitelesítése mindenkinek jól jön, ám az eltérő üzleti modellek számítanak. A Népszava és az Inform Média eleve fizettet a digitális kiadásokért, míg a Metropol nem. Így utóbbi, hasonlóan a print laphoz "csak" azt várhatja, hogy nagyobb hirdetési bevételhez jut a nagyobb elismertethető olvasótábor nyomán. Ez a másik két kiadónál is előrevetíthető hatás lehet, ám ők legalább ilyen fontosnak tartják az előfizetői bevételek növelését, azaz az olvasó toborzást.

A jövőbeni digitális fejlesztésekről viszont nem sikerült sokat megtudni a kerkeasztal résztvevőitől. Láposi Elza annyit mondott el, hogy a sima pdf-et hamarosan lapozhatóvá teszik, illetve a megosztás ingyenessége is vélhetően a múlté lesz. Azaz, ha az előfizető továbbadja a digitális lapot, az új olvasónak is fizetnie kell. Szabó Miklós pedig azzal zárta rövidre a témát, hogy "az eladásra koncentrálunk az elméletgyártás helyett". Azaz, most próbálják kitalálni, mi kell az olvasóknak, és ha szignifikáns mennyiségű visszajelzés lesz, akkor változtathatnak azok alapján.

Emellett arról is szó esett, hogy miként tervezik használni a kiadók értékesítési érvként, hogy a print és a digitális példányszámok immár szummázhatóak. A kiadóvezetők mind elmondták, kecsegtető, hogy sima összeadással nagyobb számot lehet kommunikálni, ugyanakkor a lényeg részben éppen az, hogy a különböző platformokon más-más olvasók vonzhatóak, akiknek kisebb, de targetált kampányok tervezhetőek. A digitális kaidvány létének egyik oka éppen az, hogy van egy olyan csoport, amely szeretné az újság formátumot megőrizni, de olcsóbban és gyorsabban kapni - foglalta össze Láposi Elza.