2010. november 05.

Elnémul a BBC

Súlyos zavarokat okoz a BBC működésében, hogy – helyi idő szerint éjfélkor – sztrájkba kezdett több ezer alkalmazott.

Súlyos zavarokat okoz a BBC működésében, hogy – helyi idő szerint éjfélkor – sztrájkba kezdett több ezer alkalmazott.

Az Újságírók Nemzeti Szervezete (NUJ) által hirdetett akció 48 órán át tart, és már most ellehetetleníti számos műsor, köztük a társaság zászlóshajójának számító programok adásba kerülését. A mintegy négyezer tiltakozónak sikerült blokkolni a BBC négyes rádiócsatornája népszerű – Today, azaz Ma címmel készülő – reggeli műsorának adásba kerülését. A produkciót 6,5 millióan hallgatják egy átlagos napon. A hírcsatorna is ismétlőadóvá változik ez időre.

A tiltakozás oka, hogy a társaságot érintő megszorítások miatt nemcsak a műsorköltségekből vágnak vissza, de a munkatársak juttatásaiból is. E hónapban még egyszer sztrájkolnak a BBC alkalmazottai, ha addig nem vergődnek zöldágra a menedzsmenttel; ezt a – szintén kétnapos - munkabeszüntetést november 15-én kezdenék meg. A siker esélyét jól mutatja, hogy a menedzsment legutóbbi ajánlatára a NUJ tagságának közel háromnegyede mondott nemet.

A közmédia-cég vezetése csalódottságának adott hangot a munkabeszüntetés miatt. A munkatársak között azonban észrevehetőek a törésvonalak. Legalábbis erre utal a (szintén gondban lévő, leépítés által fenyegetett) Világszolgálat honlapján olvasható megjegyzés, amely szerint azért képtelenek adást sugározni, mert a BBC egyes alkalmazottai gátolják őket ebben.