2014. november 03.

Előfizetéses modellben gondolkodik a YouTube

A reklámfinanszírozott videók vonzzák a tömegeket, de egyes szegmensek más modellt igényelhetnek – mondta a cég vezetője.

A reklámfinanszírozott videók vonzzák a tömegeket, de egyes szegmensek más modellt igényelhetnek – mondta a cég vezetője. A zenei streamingről továbbra sincs hír.

Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója a Code/Mobile konferencián arról beszélt, hogy fontolóra veszik egy előfizetéses modell bevezetését, mivel milliárdnyi felhasználójuk között akadnak olyanok is, akik a reklámokkal támogatott megoldás helyett inkább fizetnének a tartalomért. Részleteket még nem közölt, de követendő példaként a reklámokkal ingyen, illetve díj ellenében reklámok nélkül igénybe vehető applikációkat nevezte meg. A YouTube már 2013 óta lehetővé teszi a tartalomtulajdonosoknak, hogy előfizetői díjat szedjenek saját csatornájukért, azonban ezt a lehetőséget nemigen népszerűsítették azóta sem. Az előfizetéses szolgáltatások bővítése kapcsán gyakran emlegetett zenei streaming tervekről továbbra sem hangzott el konkrétum, a YouTube-nál „dolgoznak rajta”. Wojcicki egyébként a Google hirdetésekkel és elemzésekkel foglalkozó részlegének éléről érkezett, így a reklámmodellekben van igazán otthon. Az eMarketer becslése szerint tavaly 5,6 milliárd dollárnyi reklámbevételre tett szert a videómegosztó. (A Google nem közöl hivatalosan lebontott adatokat a bevételeiről.)

Wojcicki egyéb kérdésekről is beszélt a konferencián. A Google-tulajdonlás kapcsán elmondta, hogy az anyavállalat profi hirdetésértékesítési kapacitást és kiszámítható befektetéseket hozott az akkor még leginkább hobbisták által üzemeltetett videómegosztóba, így segített „felnőtt” vállalkozássá tenni azt. Fontosnak tartja, hogy a tartalomgyártókkal partneri kapcsolatok alakuljanak ki, ennek keretében a legfontosabbakkal egyedi megállapodásokat kötnének. A mobilos látogatók is a YouTube fókuszában állnak: a konferencián elhangzottak szerint már a megtekintések fele okostelefonról vagy tabletről érkezik, míg a legutóbbi jelentésben 40 százalék volt az arányuk.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

19 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.