2016. július 19.

Előretör a mobil videó

Idén már 23 százalékkal hosszabb időt fognak mobil videófogyasztással tölteni a felhasználók, mint fix eszközön történő mozgókép-fogyasztással.

A Zenith 57 országot átfogó Online Video Forecasts jelentése szerint 2016-ban az emberek napi átlagban 19,7 percet töltenek mobileszközön (okostelefon, táblagép) történő online videófogyasztással, míg fix eszközön (asztali számítógép, okostévé) ez az érték csupán 16,0 perc. Az utóbbi érték stagnál a tavalyi évhez viszonyítva, míg az előbbi 39 százalékos növekedést jelent. A változásokat többek között az elérhető árú mobileszközök és a 4G hálózatok terjedése magyarázza.

A Zenith várakozásai szerint a mobilos videófogyasztás továbbra is töretlenül növekszik majd és 2018-ra eléri a napi 33,4 percet – ezel pedig a teljes online videófogyasztás kétharmadát adja majd.

A reklámköltés ehhez a folyamathoz lassabban alkalmazkodik majd, nem utolsósorban azért, mert a kisebb képernyők kevésbé támogatják a fogyasztói bevonódást, ezért a fix eszközökön megjelenő hirdetésekért jelentős felárat is hajlandóak lesznek fizetni a reklámozók. Jelenleg a fix eszközön megjelenő online videók adják a költés 68 százalékát, 2018-ra várhatóan 50-50 százalék lesz az arány – miközben a teljes büdzsé a jelenlegi 17,5 milliárd dollárról 30,1 milliárdra nő majd.

(Forrás: Warc)