2012. február 29.

Első fokon a Klubrádió nyert

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára az NMHH Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete gyakorlatilag létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára az NMHH Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést.

Az NMHH Médiatanácsának műsorszolgáltatási szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9-es frekvenciára - írja az MTI a bíróság keddi döntése nyomán. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével gyakorlatilag létrehozta a két fél közötti szerződést.

A pert a Klubrádió indította amiatt, hogy bár 2010-ben elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. A frekvencia pályázatot még az ORTT írta ki közműsor-szolgáltatóknak, azaz a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. 2010. decemberében a jogutód Médiatanács úgy döntött, hogy az áprilisbín kiírt pályázat eredménytelen, mivel a Klubrádiónak akkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, mivel az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A Klubrádiót képviselő Bárándy Péter ügyvéd az ítélethirdetés után azt mondta: mivel a 95,3 MHz-es frekvencián már tavaly februárban lejárt a rádió műsorszolgáltatási szerződése, s azóta csak ideiglenes szerződéssel sugároz ott, ezért az arról való lemondásról már nem kell nyilatkoznia a rádiónak.

A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek, de azt nem tudni, hogy az NMHH él-e a lehetőséggel. Közleményükben mindössze annyit jeleztek, hogy "az NMHH a bíróság ítéletét megvizsgálja, és a rendelkezésre álló határidőn belül dönt a további lépésekről".

Ugyanezen hatósági közlemény szerint "a bíróság megerősítette a Médiatanács elvi álláspontját, mely szerint egy médiatulajdonos egy településen csak egy rádiót üzemeltethet. Ugyanakkor ellentmondásos a bíróság ítélete, mert annak alapján egy médiaszolgáltatónak egyszerre mégis két rádiója lehetne ugyanazon településen."

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

12 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.