2012. február 29.

Első fokon a Klubrádió nyert

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára az NMHH Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete gyakorlatilag létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára az NMHH Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést.

Az NMHH Médiatanácsának műsorszolgáltatási szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9-es frekvenciára - írja az MTI a bíróság keddi döntése nyomán. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével gyakorlatilag létrehozta a két fél közötti szerződést.

A pert a Klubrádió indította amiatt, hogy bár 2010-ben elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. A frekvencia pályázatot még az ORTT írta ki közműsor-szolgáltatóknak, azaz a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. 2010. decemberében a jogutód Médiatanács úgy döntött, hogy az áprilisbín kiírt pályázat eredménytelen, mivel a Klubrádiónak akkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, mivel az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A Klubrádiót képviselő Bárándy Péter ügyvéd az ítélethirdetés után azt mondta: mivel a 95,3 MHz-es frekvencián már tavaly februárban lejárt a rádió műsorszolgáltatási szerződése, s azóta csak ideiglenes szerződéssel sugároz ott, ezért az arról való lemondásról már nem kell nyilatkoznia a rádiónak.

A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek, de azt nem tudni, hogy az NMHH él-e a lehetőséggel. Közleményükben mindössze annyit jeleztek, hogy "az NMHH a bíróság ítéletét megvizsgálja, és a rendelkezésre álló határidőn belül dönt a további lépésekről".

Ugyanezen hatósági közlemény szerint "a bíróság megerősítette a Médiatanács elvi álláspontját, mely szerint egy médiatulajdonos egy településen csak egy rádiót üzemeltethet. Ugyanakkor ellentmondásos a bíróság ítélete, mert annak alapján egy médiaszolgáltatónak egyszerre mégis két rádiója lehetne ugyanazon településen."