2012. szeptember 10.

Elsősegély app a WEBBetegtől

Hiába vesz részt az emberek többsége elsősegély-tanfolyamon, többségük nem tud aktívan segíteni baleset esetén. Ezért fejlesztettek alkalmazást.

Hiába vesz részt az emberek többsége elsősegély-tanfolyamon, többségük nem tud aktívan segíteni baleset esetén. Ezért fejlesztettek alkalmazást.

Elsősegély – Mit kell tennem? néven fejlesztett ingyenes, magyar nyelvű mobilalkalmazást a WEBBeteg.hu az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködve. "Az új alkalmazás egyszerre segít az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításában, illetve nyújt gyorsan elérhető konkrét tanácsokat bármilyen váratlan helyzetben. A fejlesztés során a tömör és gyorsan áttekinthető utasításokra, valamint az informatív képi megjelenítésre helyeztük a hangsúlyt, emellett telefonunk a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi defibrillátort és kórházat is megjeleníti számunkra" – mondta el Sztankó Péter, az egészségportál főszerkesztője. Az alkalmazás a mobilos verzió mellett a weben is elérhető.

Azért fejlesztették az alkalmazást, mert a felmérések szerint baleset esetén csak minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken, holott a lakosság 80 százaléka vett már részt valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon. A közúti balesetet látók 12 százaléka segítségnyújtás nélkül továbbmegy a helyszínről, a szemtanúk döntő többsége (59%) viszont segítséget hív, ám más formában nem tud, vagy nem mer segíteni a bajba jutottakon. A bátorságon túl az ismeretek frissesége sem mindegy: habár magas a valamiféle oktatáson, tanfolyamon részt vettek aránya, saját bevallásuk szerint teljes biztonsággal mindössze a képzettek közel 20 százaléka tudná alkalmazni a megtanultakat.

"2012 első félévében közel hétezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ezek következtében sajnos 250 személy életét vesztette. Körülbelül ugyanennyi, azaz hétezer dolgozó szenvedett munkahelyi balesetet, míg otthoni baleset következtében mintegy 1000 ember halt meg. A mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre, tapasztalataink szerint elenyésző azon esetek száma, amikor ez idő alatt megfelelő elsősegélynyújtás történik. Fontos lenne a mentők kiérkezéséig segítséget nyújtani, hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából" - mondta el Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.