Axel Dávid 2012. november 02.

Eltávolíttatta az ellene demonstrálókat az MTVA

A közmédia épülete előtt demonstrálók sátrát biztonsági őrök távolították el. 48 millióért szobrot emelnek.

A közmédia Kunigunda útjai épülete előtt már tavaly óta demonstrálók sátrát hajnalban mintegy 40 biztonsági őr segítségével távolíttatta el az MTVA, mely több mint 48 millióért a budai hegyeket formázó szobrot épít a helyszínre.
A demonstrálók felvétele
A demonstrálók felvétele

Nagy Navarro Balázs és társai, akik a tavalyi Lomniczi-ügy (Lomniczi Zoltán kitakarása) kirobbanása óta folytattak tiltakozást az MTVA-épület előtt, és akiket egyszer már megpróbáltak körbevenni kordonnal biztonsági őrök, rendőrségi feljelentést tettek a hajnalban történt újabb incidens miatt. A protestálók Facebook oldalán közzétett beszámolók alapján a helyszínre küldött mintegy 40 biztonsági őr erőszakkal felszámolta a köztelevízió előtt sztrájkolók bázisát, eltávolították a sátrat és a hozzá tartozó berendezési tárgyakat, valamint a demonstráció helyszínén tartozókat kivonszolta a területről. Nagy Navarro azt feltételezi, hogy ezzel akár bűncselekmény is megvalósulhatott, ezért feljelentést tettek, ám a 15-20 perccel a telefonos segélykérés után a helyszínre érkező rendőrség nem intézkedett.

Szoborépítés a gyártóbázis elé

Az MTVA egyébként szoborépítéssel magyarázza a történteket. Ma hajnalban, szerkesztőségünkhöz 6 óra 11 perckor megküldött "Szobrozás helyett igazi szobor" címmel kiadott közleményükben jelentették be, hogy 48 millió 166 ezer 525 Ft-ért szobrott rendeltek, ami épp a demonstráció helyszínére kerül. Az MTVA közleménye úgy fogalmaz, hogy az Alap tiszteletben tartja a "magukat tüntetőknek nevezők" álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kunigunda úti gyártóbázisa elé kerülő műalkotás egyébként a budai hegyek vonulatát mintázza. Tervezői Szőke Barbara és Polyák János iparművészek, az építkezés kivitelezője pedig a Szignum Építő és Fővállalkozó Kft., amelyet közbeszerzési eljárásban választottak ki. Az MTVA azt állítja, hogy "a műalkotás felállításának költségét az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt."

A közmédia tájékoztatása szerint az építési munkálatok november 2-án kezdődnek, és előreláthatólag két hónapig tartanak. Az MTVA azt is állítja, hogy az építéshez szükséges engedélyeket beszerezte. Reményei szerint "a nemrégiben nemzetközi díjjal elismert épület a műalkotással kiegészülve még kellemesebb és esztétikusabb környezetet biztosít majd a látogatók fogadásához".

A közlemény szerint "a Szőke–Polyák alkotó páros a sík kialakításánál arra ügyelt, hogy az üveganyag lehetőséget biztosítson a határfelület feloldására a beláthatóság megtartásával. Az üveg, az épületen több helyen is kiemelt szerepet kap, ezt az elvet összegzi a művészi alkotásban megjelenő, alkalmazott forma. Az üvegfelület mintegy KÉP egyben lett megkomponálva. A téma nem elbeszélő, nem narratív, és az épület stílusához igazodik, a sík geometria a kortárs stílus motívumait bővíti. A mű témája, maga a hegyvonulat, az elhelyezés párhuzamos, a kontúrok tervezetten illeszkedőek. Az Óbudaiak tudják, hogy a tájékozódásukat a Hármashatár-hegy alapvetően biztosítja, a hegy képe kontúrja, színe megmutatják a napszakokat, a légkör változását, ezt a jelenséget képezi le az üveg. A belső medencében az önálló szobor síkszerűségével a fényesebb telítettebb mintákkal, mintegy felerősíti a tükröződést és így a jelek közötti kapcsolatot, hogy egyik mű a másikban is szerepet kap".

A demonstrációt illetően az MTVA azt közölte, hogy "szerinte a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében".

Nem hagyják abba

A hajnali 5 előtt, Halottak Napján pár perccel elkezdett váratlan szoborépítés miatti incidens után a tévé épülete előtt spontán tüntetés vette kezdetét, melyen több ellenzéki politikus is megjelent, képviseltette magát az MSZP, az LMP és Demokratikus Koalíció is, valamint megjelent Mécs Imre 1956-os forradalmár (volt SZDSZ-es majd MSZP-s képviselő) is. Nagy Navarro az eseményre egyébként meginvitálta Orbán Viktor miniszterelnököt is, ám ő egyelőre távol maradt.

A rögtönzött demonstráció alatt a tévé addigra már bekordonzott bejáratát fával is körülvették az MTVA emberei. A spontán tüntetés idején a helyszín közelében megjelent Böröcz István, az MTVA vezetője is, de ő csak az épület tetejéről, a távolból figyelte az eseményeket. Ezután Nagy Navarroék összeszedték a szétdobált cuccaikat - az általuk bérelt mobil WC-t az MTVA bekordonozta, ahhozt nem juthattak hozzá, ezért újabb WC-t hozattak - majd a sátrat a tévé bejáratához helyezték át. Így mostantól minden, a székházba érkező munkatárs és vendég látni fogja a demonstrációt.

Péntek este még egy fejlemény történt: a rendőrség bejelentette, hogy gyülekezési joggal való visszaélés miatt a rendőrség a pénteken 11 órakor kezdődött demonstráció szervezője ellen indított eljárást.

Lendvai Ildikó (MSZP) viszont azt közölte, hogy az Országgyűlés Emberjogi Bizottságának hétfői ülésén megpróbálják napirendre tűzni az ügyet, mivel szerinte súlyosan sérülhettek a 327 napja a Kunigunda útján demonstrálók jogai. Nagy Navarro Balázs pedig azt mondta, hogy nemzetközi szervezetek segítségét kérik, valamint újból megkeresik Angela Merkel német kancellárt, hogy felhívják a figyelmét a magyarországi médiahelyzetre.

MTVA: nem volt erőszak

A közmédia pénteken egyébként még egy közleményt adott ki az MTI-n keresztül. Ebben azt állították, hogy nem történt erőszak, sőt még segítettek is a költözködésben. A protestálók erre reagálva közzétették a "költözés" során rögzített hangfelvételeket.