2013. február 05.

Emberi méltóságot sértett a TV2

A csatorna Szita Bence halálát dolgozta fel olyan módon, hogy a Médiatanács sokmilliós büntetést rótt ki rá. Egyéb ügyekért is elmarasztalást kaptak.

A csatorna Szita Bence halálát dolgozta fel olyan módon, hogy a Médiatanács sokmilliós büntetést rótt ki rá. Egyéb ügyekért is elmarasztalást kaptak. FRISSÍTVE: TV2-reakció.

Összesen 25,5 millió forintnyi büntetést kapott a TV2 a Médiatanácstól. Ebből 23 milliót azért osztott ki a médiahatóság, mert a csatorna a Szita Bence tragikus halálát feldolgozó műsoraiban megsértette az emberi méltóságra, illetve a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat. További 2,5 milliót pedig azért kell fizetniük, mert megsértették a reklámszabályokat - közölte a Médiatanács.

Szita Bencét tavaly novemberben gyilkolták meg, erről a TV2 is beszámolt. A november 7-ei Mokkában és Tényekben viszont ezt a hatóság szerint jogszabályokat sértő módon tették. A Mokkában nyereményjátékban tettek fel kérdést a gyilkosság indítékára vonatkozóan. "A téma játékkal és nyereményekkel összefüggésben történő szerepeltetése, a bemutatás sértő módja széles körű, jogos felháborodást váltott ki a nézőkből. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a TV2 szerkesztői a szenzációhajhász, közízlést sértő és megbotránkoztató nyereményjátékkal súlyosan megsértették a médiaalkotmány emberi méltóság védelméről rendelkező szakaszai" - szól az indoklás. Emiatt a TV2 12,5 milliót fizethet.

További 500 ezer forintos büntetést kaptak a Tények november 7-ei adása miatt, amelyben "a TV2 a meggyilkolt gyermekét gyászoló édesanyát zaklatott lelkiállapotban, kétségbeesetten sírva, minden hírérték nélkül, kiszolgáltatott helyzetben, öncélúan mutatta be". Újabb 10 milliót pedig azért osztott ki a médiahatóság, mert a csatorna a Mokkában a tragédia körülményeit oly módon mutatta be, hogy ki kellett volna rakni a "12 éven aluliak számára nem ajánlott" minősítést, mégsem tettek így. Így jött össze a 23 millió Szita Bence halálának bemutatása kapcsán.

A csatorna eközben áthágta a reklámszabályokat is, ami 2,5 milliós büntetést von maga után. A Médiatanács szerint a TV2 a Több, mint testőr és az Egészségmánia című műsorokban számos alkalommal megsértette a termékmegjelenítésre és a műsorszámok támogatására vonatkozó szabályokat. "A jogszabályi rendelkezések ellenére a műsorokban többször is közvetlenül hívtak fel áru megvásárlására, szolgáltatás igénybevételére, és a termékek indokolatlanul nagy hangsúlyt kaptak a műsorszámokban, ami nem fér bele a termékmegjelenítés kereteibe. A műsorok támogatásáról rendelkező szabályokat azzal sértették a szerkesztők, hogy a támogató cégek termékeinek beszerzésére, szolgáltatásaik igénybevételére ösztönözték a nézőket" - áll az indoklásban.

Kevesebb mint egy éve már kapott hasonló, szintén súlyos büntetést a TV2. Akkor a Médiatanács 10 milliós bírságot osztott ki a csatornának, amely szexuális zaklatás kiskorú áldozatát mutatta be az emberi méltóságot sértő módon. Kicsivel korábban az ÖsszeEsküvők és szintén gyerekeket érintő ügyek miatt kaptak kétszer is milliós büntetéseket.

 

FRISSÍTÉS - TV2-reakció:

"Ahogy az eljárásban is tettük, elismerjük, hogy szakmai etikai hibát vétett a csatorna, amikor a kisfiú halálával kapcsolatos kérdést összekapcsolta a szavazók körében meghirdetett nyereményjátékkal. Az ügyben indult belső vizsgálat megállapításai alapján olyan intézkedések születtek, amelyek kizárják, hogy a jövőben hasonló hiba bekövetkezzen, erre november 7-e óta nem is volt és a jövőben sem lesz példa.

Amellett, hogy a csatorna elismeri a szakmai hibát, vitatja a Médiatanács ezzel kapcsolatos jogi szerepét, így a határozat megsemmisítése érdekében bírósághoz fordul. Álláspontunk szerint az emberi méltósággal és a személyhez fűződő jogokkal kapcsolatosan konkrét személyek esetében a médiahatóság nem illetékes, ezek a kérdések a polgári eljárás keretében rendezendők.

Hasonlóképpen bírósághoz fordul a TV2 a Médiatanács másik, 10 millió forintos bírságot megállapító határozata ellen, amely a műsort a téma bemutatásával kapcsolatban marasztalta el. Jogi és szakmai etikai szempontból is elfogadhatatlannak, egyúttal diszkriminatívnak tartjuk a hatóság döntését. A témával kapcsolatos beszélgetések messzemenően figyelembe vették mind az érintettek, mind a nézőközönség szempontjait. Szakértőkkel, az ügyet mélységében, a minél alaposabb megértés és elemzés szándékával mutattuk be, semmilyen alapot nem adva a szenzációhajhászás vádjának.

A család a csatornával a legnehezebb napokban is kooperatív volt, soha panaszt nem tettek semmilyen közlésünk, adásunk ellen, ellenben mindig segítették a munkánkat és teljesen a beleegyezésükkel készítettük az anyagainkat. Aki felidézi azoknak a napoknak a hangulatát és megnézi az adott napokban megjelent egyéb sajtómegjelenéseket, megállapíthatja, hogy a vizsgált műsor semmilyen módon nem kifogásolható és semmilyen módon nem lóg ki a szörnyű esettel kapcsolatos tudósítások sorából.

A TV2 tehát a kérdés és szavazás összekapcsolásával okozott hibát elismeri, megerősítjük az adás napján kiadott közleményünket, amelyben elnézést kértünk és ismét leszögezzük, hogy természetesen nem állt szándékunkban semmilyen módon megsérteni Szita Bence kegyeleti emlékét" - olvasható a csatorna hozzánk eljuttatott közleményében.