2011. szeptember 19.

Erkölcsi nevelő programok megasztárok helyett

Hiába volt siker Kínában a helyi zenés tehetségkutató, most szünetel, hogy oktató-nevelő programoknak adja át a helyét.

Hiába volt siker Kínában a helyi zenés tehetségkutató, most szünetel, hogy oktató-nevelő programoknak adja át a helyét.

400 millió nézőt vonzott a Super Girl címen futó kínai Megasztár, mégis lekerül a műsorról - írja az MTI. Ennek az az oka, hogy a program átlépte az engedélyezett időkeretet. A műsort 2004 óta vetítik a Hunan TV műholdas adón, így elég nagy érvágás, hogy most elkaszálta az állami média főhívatal. A döntés nyomán nemcsak ezt a műsort, hanem semmilyen más tehetségkutatót nem indíthat a tévé a következő idényben.

Hogy mi marad a nézőknek? Ők a következő időszakban erkölcsi javító célzatú, illetve közbiztonsággal, házimunkával kapcsolatos programokat nézhetnek a Super Girl helyett. Bizonyos források szerint a szabályok megsértése ugyanakkor csak hivatkozási alap volt a hatóság részéről. Valójában csak az amerikai típusú sikerformátum térhódítását kívánják így megfékezni.

A csatorna formálisan ott hibázott, hogy nem igazán vette komolyan azt a 2007-es szabályozást, mely szerint nem lehet egy-egy adás adott időnél hosszabb, s alkalmanként akár háromórás fordulókat is sugároztak. A fiatal nézőkre gyakorolt káros hatásokra hivatkozva ugyanis a hatóság négy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy a tehetségkutató műsorok csak főműsoridőn kívül és legfeljebb napi két órás időkeretben sugározhatóak.

Elhunyt Baló György

4 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.