2014. június 06.

Erős a reklámadó nemzetközi visszhangja

A Handelsblattnak az RTL Group alelnöke is nyilatkozott: aggódik a sajtószabadságért, de harcolni fog a piacon maradásért.

A Handelsblattnak az RTL Group alelnöke is nyilatkozott: aggódik a sajtószabadságért, de harcolni fog a piacon maradásért.

Számos nemzetközi lap foglalkozik a reklámadó, illetve részben az Origonál történt személyi változások miatt kialakult magyarországi médiahelyzettel. A Süddeutsche Zeitung „Nyomás alatt“ című cikkéről portálunk már beszámolt.

Az RTL Group alelnöke, Andreas Rudas (a képen) a német Handelsblattal közölte: „Ha ezt az adót bevezetik, Magyarországon megszűnik a sajtószabadság. Így akarják korlátozni a sajtószabadságot, anélkül, hogy diktatórikus eszközökhöz kelljen nyúlni.“

Az újság szerint az RTL az utolsó olyan médium az Európai Uniós országon belül, ami még nincs teljesen a jobboldali kormányfő, Orbán Viktor befolyása alatt.

„Készen állunk a konfliktusra” - mondta Rudas. A csatorna kivonulásáról hallani sem akar. „Magyarországon maradunk és eszünk ágában sem áll kivonulni innen” - mondta az RTL Group alelnöke.

A Wall Street Journal blogja pedig a tervezett adó hátterével, az ágazati különadók rendszerével és az MRSZ, valamint a szektor által képviselt ellenérvekkel foglalkozik. A terjedelmes poszt szintén megszólaltatja az RTL Magyarországot és tulajdonosát, az RTL Group-ot: "Álláspontunk szerint ezen adó célja nem más, mint durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól és így a kormánytól való függetlenségét."

Valamennyi írás kiemeli a médiumok páratlan összefogását is, amellyel a tervezett adót kifogásolják.