Nagyjából már összefésülte régóta meglévő AXN-csatornacsaládjával két új Viasat-szerzeményét a Sony Pictures Television (SPT), de a regionális igazgató úgy véli, akkor is sok a teendőjük, ha voltaképpen elégedettek jelenlegi pozíciójukkal. A nemrég lezárult nagybevásárlás eredményeként ugyanis a hazai kábelpiac második, míg a kereskedelmi televíziózás harmadik számú szereplőjévé nőtte ki magát a csatornacsalád, és e helyezések éppen ideálisak John Rossiter szerint.

Melegítsünk be talán azzal: milyen volt a tavalyi évük?

Normális esztendő volt a tavalyi, kijöttünk a megelőző öt-hat év válságos időszakából. A 2014-es év erős volt, és 2015 többé-kevésbé megfelelt ennek a trendnek.

És mit prognosztizálnak 2016-ra?

Egészséges növekedésre számítunk, ez a pénzügyi adatok terén nagyjából a tavalyihoz hasonló bővülést jelent.

Mit jelent mindez a pénzügyesek rideg számainak nyelvén?

Tőzsdei cég vagyunk, így erről semmit nem mondhatok. Pénzügyi számaink azonban megjelennek március végén; ezek között természetesen szerepelnek majd a régiós adatok is.

Akkor lássunk neki egy olyan területnek, amelyről biztosan vannak publikus hazai számaik: hogyan alakulnak a nézettségi mutatóik, és hová szeretnének eljutni 2016-ban?

Öt és tíz százalék közötti erősödés a cél. Ehhez persze szem előtt kell tartanunk, hogy az egyes piacokon nagyon eltérő a pozíciónk. Ha mindezt Magyarországra fordítjuk le, akkor azt mondhatom: amikor novemberben átvettük a két Viasat-csatornát, 6,4 százalékos volt az összesített közönségarányunk, ez mostanra 6,7-re futott fel. Ezzel az ötszázalékos bővülést pár hónap alatt hozta is az itteni piac, amivel boldogok vagyunk egy ilyen kiélezett versenyben.

Kik az önök fő riválisai a Viasat-felvásárlás után? Megelégszenek-e a bronz csillogásával?

Mindenkit versenytársnak tekintünk, aki benne van a top 10-ben, de nem gondoljuk magunkat erősebbnek, mint amilyenek valóban vagyunk. Ezt a pozíciót akarjuk megtartani.

Harmadikból lehetnek másodikak?

Mi nagyon örülünk ennek a harmadik helynek, ami ezen a piacon remek eredmény.

Hol tartanak az összefésüléssel, és mi a végcél?

Az elején, de a rendszer jól működik. Összekötöttük a munkafolyamatokat, összeköltöztettük a két csapatot, így osztozhatunk a közös tudáson és a közös platformon is. Például az AXN számára készült applikációkból később a Viasat is profitálhat.

Ki mit hozott a frigybe?

Volt pár dolog, ami az AXN-nél működött jobban, például – regionális szereplőként – a műsorvásárlás vagy az adatbeszerzés terén, valamint volt már egy remekül kialakított digitális platformunk. A Viasat3 és a Viasat6 erejét ismertségük, pozicionálásuk és piaci méretük jelentette, de az is, hogy helyi gyártású produkciók platformja tudott lenni.

A legutóbbiból a képernyőn néha nem sok látszott.

Az utóbbi esztendőkben egy-két saját gyártású műsor futott csak a két adón. Ezt akarjuk felfuttatni évi három-hatra az idén. Ehhez értelemszerűen rugalmas külső gyártókat keresünk majd, fel sem merült, hogy saját produkciós hátteret építsünk itt ki. Az AXN-nél a VOD-platform fejlesztése viszi majd a prímet. Márciusban pedig arculatot váltanak az AXN-csatornák.

Ez menetrendszerű ráncfelvarrás lesz-e, vagy ennél mélyebb átalakulás?

A március 17-én debütáló modernebb megjelenés egyik eleme a logó teljes újragondolása, de emellett komoly változásokat hozunk, digitális alkalmazásokkal megtámogatva. Persze jelentős összeget fordítottunk arra is, hogy műsoroldalról is segítsük az átalakulást, nagymértékben vetve be Sony-tartalmakat.

Ha már márkaerő: eltűnik-e a hazai kínálatból a Viasat márkanév?

Nem. A Viasat erős brand, a második legismertebb kábeltévés márka Magyarországon, miközben az AXN a hatodik. Ha valamiféle kiterjesztéssel is, de remekül szolgál majd ez a márkanév – eszünkbe nem jutott, hogy lemondjunk róla. Az más kérdés, hogy a csatornákat egy cégbe integráljuk, nem szorít azonban minket az idő. Ennek ellenére ez a folyamat nem tart majd évekig, és nem is jelent nagy, radikális változásokat a munkafolyamatokban.

Mennyit javít piaci pozícióikon, hogy ekkorát nőttek a Viasat-tévék megvételével?

Nagyobbak vagyunk, felfogtuk, hogy ezáltal a felelősségünk is megnövekedett, sokkal mélyebben kell átlátnunk a piaci folyamatokat, jóval erősebben koncentrálva a makroképre, mint eddig.

Minden potenciális nézőt le tudnak fedni az öt csatornával?

A portfóliónk tagjai remekül kiegészítik egymást: a Viasat3 főleg a fiatal városi nőket, a Viasat6 a fiatal férfiakat szólítja meg, az AXN-csatornák közönsége jóval vegyesebb, de erősebben képviseltetik magukat körükben a Viasat3 nézőinél valamivel idősebb hölgyek. Lehet, hogy a következő években változni fognak a hangsúlyok, de erre csak nagyon lassan, finoman kerülhet sor.

Mindannyiunk napja 24 órából áll; ha nyitni akarnak a fiatalabb közönség felé, a programon módosítanak, vagy esetleg új tévéadóval teszik ezt meg?

Köszönjük, jól megvagyunk azzal a portfólióval, amink van, nem tervezünk új indítást; ha változtatni akarunk a közönségünk összetételén, arra megvannak a programing- és a marketingeszközeink.

A történelem során működött az egyenlők között első elve, de előfordult, hogy kőbe volt vésve a vezető szerep. Az önök portfóliójában van-e, lesz-e olyan zászlóshajó, amely alá rendelik a többi adót?

Komplementer csatornákkal ennek nem volna értelme, világos ugyanakkor, hogy a legnagyobb közönségaránnyal bíró adónk, a Viasat3 a zászlóshajó.

Ha előretekintünk 2020-ra: milyennek szeretné akkor látni a csatornacsaládot?

A régió mindhárom nagy piacán – azaz a lengyelen és a románon is – el akarunk jutni oda, ahol Magyarországon tartunk: a harmadik helyre a kereskedelmi tévék között. Azaz elég nagyra szeretnénk nőni ahhoz, hogy relevánsak legyünk, de nem akkorára, hogy álmatlan éjszakáink legyenek.

(Az interjú március elején készült, és első alkalommal a Médiapiac 2016/3-4. számában jelent meg.)