Kövess minket!

Médiapiac

Erős év végi hajrára számít az online piac

A Digitális Közönségmérési Tanács adatai alapján nemrég már megvontuk az online piac gyorsmérlegét. Ezúttal a kiadói-tartalomtulajdonosai oldal vezetőit kértük meg, hogy értékeljék a folyamatokat és saját cégük teljesítményét.

Az integrált gondolkodásra óriási igény van a piacon – Lencsés Dávid digitális vezető, Marquard Média Magyarország

Nehéz nem jó dolgokat mondani erről a területről. Az első negyedéves bevallások alapján a piac 13,3 százalékos bővülése önmagában is bizakodásra adott okot. Még jobb hír, hogy ezen belül a mobil közel 48 százalékot nőtt. Ez a folyamatos növekedés számunkra nagyon fontos hirdetési szempontból, hiszen olyan fiatal női célközönségnek építünk portfóliót, amely egyre inkább mobilon van jelen. Számunkra igazán pozitív változás a tartalommarketing mind nagyobb előretörése. Komplett csapat dolgozik nálunk azon, hogy az ügyfelek a lehető legjobb megoldásokat kapják ezen a fronton, sőt a Marquard Content Studio divíziónk a portfóliónkon kívül eső, ügyfelek által birtokolt márkák tartalomgyártásáért felel. Éppen ezért szerencsés, hogy egyre több ügyfél ismeri fel az ebben a területben rejlő lehetőségeket.

A piac bővülése minket sem kerül el, sőt bőven az átlag felett teljesítünk. A női portfólió megerősítése mellett más termékeken is dolgozunk, melyek megjelenése az idei évben várható. Óriási előny lehet most számunkra, hogy a lengyel és a magyar cég egy ügyvezetői irányítás alá került, ennek velejárójaként a digitális csapatok is elkezdtek komolyabban együtt dolgozni, bevonva a munkába a német vállalat digitális tagjait is. Meggyőződésem, hogy ez a típusú nemzetközi tudásmegosztás a következő időszakban egészen biztosan óriási versenyelőnyt biztosít majd a számunkra.

A digitális bevételek eddig soha nem látott mértékben nőnek. Úgy ítéljük meg, hogy az általunk képviselt integrált gondolkodásra, ami magában foglalja a print, a rendezvény valamint a digitális lábakat is, óriási igény van a piacon. Egy jó példáért nem is kell messzire menni, elég a közelgő Joy-napokat említenem. Míg a legtöbb helyen teljesen szétválasztják ezeknek a területeknek a működését, mi komoly erőforrásokat csoportosítunk a csapatok hatékony együttműködésére és az integrált ügyfélkiszolgálásra. Ezenfelül az integrált értékesítési folyamatba újabb elemeket tervezünk behozni még az idei év során, egyre többször dolgozunk a márkáinkhoz közel álló influencerekkel, akikre, úgy tűnik, ügyféloldalon is van igény, sőt. Hamarosan ezzel kapcsolatban is lesz mondanivalónk.

Élénkülő versenyre számít – Palocsay Géza ügyvezető igazgató, Schibsted Classified Media Hungary/Használtautó Kft.

Bár a növekedés lassuló ütemben folytatódni látszik a piac egészét illetően, veszélyesnek gondolom, hogy a szakma egyáltalán nem tudta eddig kezelni a display hirdetések esetében kockázatot jelentő tényezőket (ad blocker használók számának növekedése, mobilra vándorlás a desktoplátogatottság kárára).

Várakozáson felül teljesítettünk minden termékünk kapcsán. Ráadásul cégösszeolvasztás közepette, különböző kultúrák összehangolása mellett sikerült minden termékünknél új árbevételi és gazdasági eredményességi csúcsokat elérnünk, melyek a nemzetközi testvéroldalainkhoz képest is egyedülállóak voltak.

Az új hazai és nemzetközi szereplők piacra lépésével élénkülő versenyre számítok, ami ősszel tovább fokozódhat, hiszen az e-kereskedelem fő szezonja az év vége, illetve a következő év eleje. Bízom benne, hogy a hazai üzleti környezet kiszámíthatósága javulni fog, és a cégcsoporton belüli közös nemzetközi fejlesztéseinket a piac jól fogja fogadni. Jelen állás szerint rekordévet zárhatunk mind a Használtautó, mind a Jófogás brand alatt működő összes termékünk esetében.

A széttöredezettség a legnagyobb kihívás – Sopov István ügyvezető igazgató, Adaptive Media – elnök, IAB

2017 érdekes év, nem lehet panasz az első felére, de számos olyan piaci hatás van, amely majd a negyedik negyedévben okozhat változásokat.

A prémium szereplők számára a széttöredezettség (sok ezer online termék és erős árverseny van) a legnagyobb kihívás, ez ellen hat azonban a márkabiztonság és például az átlag feletti viewability iránti igény. Jelenleg a párbeszéd zajlik, még nem alakult ki, hogy a jobb minőség milyen árszínvonallal párosítható. Ez egyben a hazai programmaticpiac nagy kérdése is, ahol már egyáltalán nem elméleti beszélgetés zajlik, hanem gyakorlati verseny a büdzsékért.

Szerencsére mindegyik üzletágunk szépen fejlődik, az ősz során nagyobb hangsúlyt helyezünk az in-app mobilmegoldásokra: újabb formátumokat vezetünk be a Viber– és Shazam-appokban, és megkezdtük az InMobi egyedi célcsoport-megoldásainak értékesítését. Emellett az új böngészőalapú fejlesztéseink is sikeresek, a nagy rich media boom mára eltűnőben van, a hirdetők az egyszerűbb, de látványos megoldások felé fordulnak (például giroszkóp, nagy méretű bannerek, akár statikus megjelenések), igyekszünk reagálni ezekre a trendekre. A natív megoldások iránt töretlen az igény, itt a cikk- és videóalapú megoldások mellett például a Honfoglaló-kérdésszponzorációt emelném ki.

 

Az IAB szemszögéből visszatekintve az év első felére az ad fraud/viewability kérdéskört vitte tovább a hirdetők, az ügynökségek és a média felé a Coalition for Better Ads kampány, amelynek az első bejelentésére idén tavasszal került sor, de már most látható, hogy a következő időszakban is fontos feladat lesz olyan kommunikációs megoldásokat találni, amelyek nem késztetik a fogyasztókat a reklámok blokkolására. Nemzetközi szinten új viewabilitymérési szabályok kialakítása zajlik, de például megvan az első ajánlás a virtual reality használatára is.

Ezek a változások a programmaticvilágon keresztül a hazai piacra is hatnak, ahogy ennek köszönhető az adatkereskedők, az adatfeldolgozó vállalkozások megjelenése is. Nem meglepő folyamat, hogy az automatizált kereskedelmi rendszerek egyre több adatot igényelnek, új elem viszont itthon, hogy a médiatulajdonosok mellett mind több olyan új cég jelenik meg adatfeldolgozóként a piacon, amelynek ez a fő üzleti ajánlata.

Az ősz egyik kulcseleme nyilvánvalóan a GDPR-felkészülés lesz. Minden, reklámiparban érintett számára pluszerőforrásokat igényel elsőként a megértése, majd az alkalmazása ennek a szabályrendszernek, amelynek egyik fő kérdése az egyes tevékenységek definíciójának és a szereplők meghatározása lesz. Új elem lesz a cégeken belüli adatfelelős beillesztése és munkájának kialakítása éppúgy, mint a szabályzatok újragondolása. Végül, de nem utolsósorban a hirdetési piac is leköveti és feldolgozza az utóbbi idők médiapiaci átalakulásait, ami a jövő évi választások közelsége miatt sűrű időszakot hozhat a reklámiparnak és a médiának egyaránt.

 

Jelentős bővülést látnak a programmatic területén – Zalai Ágnes vezérigazgató, Nosalty

Az első fél évben piacvezető receptoldalként sikerült tovább növelnünk látogatottságunkat az előző évhez képest. A Nosaltyn a közösségi recepttárunk mellett egyre nagyobb szerepet kap a szerkesztett tartalom mind gasztro-, mind életmódtémában. Idén útjára indítottuk ízHUSZÁR magazinunkat, amelynek révén a fiatalos városi közönséget szeretnénk elérni étterem- és programajánló videókkal, cikkekkel, érdekes receptekkel. Videós üzletágunk immár több mint 900 gasztrovideót állított elő, és nincs megállás.

Bevétel szempontjából nagyon bizakodóak vagyunk, 2017-ben is folytatódik az a pozitív trend, hogy legfőbb hirdetőink – az élelmiszeripar, a kereskedelem és az FMCG-szektor szereplői – egyre nyitottabbak az online reklámköltésre, ennek köszönhetően már az első fél évben is növekedést könyvelhettünk el. További jelentős bővülést látunk a programmatic területen is. Önálló értékesítési csapatunknak sikerült más területekről is bevonzania új hirdetőket (például OTC és autóipar). Az utolsó fél év, ezen belül az utolsó negyedév a legfrekventáltabb időszak nálunk a karácsony és a szilveszter miatt, így még optimistábban várjuk az év végét.

Két fontos változást tapasztaltunk idén a hirdetőknél: a klasszikus megjelenéseink mellett a videós üzletágunk lett az egyik legjelentősebb bevételi forrásunk a videókban található termékelhelyezések révén. A másik pozitív változás, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a mobilmegoldásaink iránt, bár e terület látogatói súlyánál még mindig jóval kisebb arányban részesedik a bevételeinkből.

Az összes médiaszegmens digitalizálódik – Ziegler Gábor ügyvezető igazgató, CEMP Sales House

Egyre kevésbé beszélhetünk külön digitális piacról, szép lassan az összes médiaszegmens digitalizálódik. A szűken értelmezett online piac bevételei komoly mértékben növekednek, a hazai IAB második negyedéves adatai alapján 15 százalékot meghaladó mértékben bővült az ágazat az előző év azonos időszakához képest. A piacot meghatározó globális játékosokra jól reagáló, a folyamatosan és gyorsan fejlődő üzleti környezetnek megfelelő működés, üzletimodell-fejlesztés a hazai szereplők előtt álló egyik fő kihívás idén. A szereplők egy részét ugyanakkor elsősorban az itthoni környezet változása köti le, ahol például a reklámadó 7,5 százalékra való emelése és az ennek megfelelő gazdálkodás kialakítása pluszfeladatokat von maga után, de komoly stratégiai különbségeket eredményez kiadói szinten az is, hogy az adott cég vonzó partner-e az állami hirdetőknek, vagy nem.

A CEMP Sales House a legnagyobb reklámbevételű hazai szereplő az online piacon, az általunk képviselt kiadók idei eredményei segítik piacvezető pozíciónk erősödését. Az előző év azonos időszakához képest a napi.hu elérése másfélszeresére nőtt, mára az egyik legnagyobb hazai gazdasági portállá vált, az Index pedig első számú hazai hírforráshoz méltón teljesített a FINA-világbajnokság alatt is. Az idei kiadványmegújulások a CEMP esetében leginkább a női termékek terén jelentősek: a Femina már megújult az első fél év során, a szintén megújult Díványt pedig a következő hónapokban élesítjük.

Az utolsó negyedév a szezonalitásból adódó szokásos megugráshoz képest várhatóan lényegesen erősebb lesz idén, kifejezetten pozitív várakozásaim vannak.

Médiapiac

Kamu folytán került ellenséges tűz alá a Megafon

Avagy a Média1 esete a szakmaisággal. Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„Kínos és árulkodó hibába szaladt bele a baloldali Média1, amikor egy paródiaoldalon közzétett képernyőképből kreált valósnak tekintett, a jobboldali média működését lejáratni próbáló hírt” – mutat rá portálunkhoz eljuttatott csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ).

Mi is történt?

Egy blog, amely főként a jobboldali sajtó lejáratására fókuszál, olyan fotót tett közzé, amely a Megafon egy állítólagos bakijára hívta fel az olvasói figyelmét. A mémben minden alap nélkül úgy állították be Kötter Tamást, mint a Magyar Péter-ügy kapcsán egy központi akaratot levezényelni próbáló médiaszemélyiséget.

Ezt tálalta valós hírként a „Véletlenül a központból jövő utasítást is kiposztolta a Megafon egyik tagja, amikor Magyar Pétert támadta” című cikkében a Média1. Az azóta helyesbített bejegyzésről végül a Telex rántotta le a leplet.

Fokozott felelősség az újmédia korában

Az eset kapcsán az MNMSZ közleménye arra figyelmeztet, hogy a politikai elfogultság nem írhatja felül a szakma alapvető szabályait, és hogy az újságírás etikai normáinak betartása mellett az újságírók feladata forrásaik alapos vizsgálata is. „Különösen fontosnak tartjuk ezt az újmédia korában, amelyben már szinte minden képet, hangot és állítást lehet manipulálni. Ezekben az időkben határozottan felértékelődik a szakmai normákra szigorúan hagyatkozó professzionális szerkesztőségek munkája” – teszi hozzá az újságírószervezet közleménye.

Az MNMSZ hangsúlyozza, hogy az írott szónak teremtőereje van, és kifejezi reményét, hogy „ennek felelősségét még a baloldali médiazsoldosok is érzik”. Hozzáteszik, hogy szövetségük eltökélt szándéka érvényt szerezni a szakmai normáknak a változó médiavilágban is, ezért „erre szólít fel minden, magát újságírószervezetnek tituláló alakulatot”.

Az újságíró-szövetség egyúttal szolidaritását fejezi a hamisan hírbe hozott Megafon egész csapatával.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul az M2 Petőfi TV

Friss arculattal, új műsorokkal jelentkezik a közmédia zenés ifjúsági csatornája.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyártóbázisának épületei és a főváros III. kerületében, Óbudán, a Kunigunda útja 64. alatt, előtérben az M2 Petőfi TV logója, fotó: MTVA/MTI/Zih Zsolt

Az M2 Petőfi TV a Petőfi Rádió műfajgazdag, magyar kínálatához igazodó, sokszínű tartalommal várja nézőit, a fiatalok igényeire szabott, aktuális témákkal – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája szerdán az MTI-vel.

A csatorna új, saját gyártásában készült egyedi tartalmakkal, élő közvetítésekkel, fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok bemutatásával, filmes és ismeretterjesztő adásokkal, a fiatalok mindennapjait érintő témákkal várja a nézőket.

A megújulás szoros együttműködésben valósul meg a Petőfi Rádióval, láthatóvá téve a rádiós műsorvezetőket.

A közlemény szerint a csatorna kiemelt célja, hogy napjaink magyar slágereinek, a fiatal feltörekvő, értékteremtő zenei teljesítményt nyújtó zenészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítson a Petőfi Rádió tehetségkutató törekvéseivel szoros együttműködésben.

A tavaly októberben megújult rádióadónak már több ezer felvételt küldtek az új, valamint a széles körben még nem ismert előadók.

Tehetségük kibontakoztatásában, dalaik terjesztésében vállal hangsúlyos szerepet – műfaji megkötés nélkül – a magyar zenei médiumok között egyedüliként a két csatorna – emlékeztetnek a közleményben.

Mint hozzáteszik, a tehetséggondozás mellett fontos törekvésük a múlt könnyűzenei örökségének gondozása, hogy a hazai könnyűzene legendás alakjait közelebb hozzák az ifjúsághoz. A nézők ennek részeként több évtizede készült, zenei ritkaságnak számító archív koncertfelvételeket, interjúrészleteket is láthatnak.

Íme az újdonságok

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden hétköznap 21 órától élő műsor várja majd a nézőket. Az Esti Kornél című műsorban különböző zenei formációk aktualitásait mutatják be, de előtérbe kerül az előadók színpadon túli élete, például kedvenc sportjuk, hobbijuk vagy karitatív tevékenységeik.

Az adások továbbá rávilágítanak arra is, hogyan kapcsolódik össze a zene egyéb művészeti és más területekkel. A műsorvezetők között a már jól ismert csatornaarcok szerepelnek, így Csitári Gergely, Pató Márton, Csapó Dóra, Hernandez Vivien, Matthesz Flóra és Tótfalusi Fanni.

A tévéadó újdonságai közé tartozik az élő műsor után következő zenés kívánságműsor. A Mit kíván? című műsor adásaiban válogatást adnak a Petőfi Rádió kívánságműsorának legnépszerűbb dalaiból, valamint zenei témákban megszólaltatják az utca emberét.

Szombat esténként 20 órától a Petőfi Rádióból ismert műsorvezetők, Mák Kata, Fekete László, Habóczki Máté, Szani Roland és Szikora Tamás várják a nézőket a Házibuli című zenés műsorral. Minden adás egy hazánkban népszerű zenei stílust, illetve sokakat foglalkoztató, a dalokban gyakorta megjelenő emberi érzelmet jár körbe különböző rovatokban.

Az adások után szombaton 22 órától koncert- vagy zenés filmet ad a csatorna.

A csatorna népszerű koncertműsora, az Akusztik továbbra is jelentkezik vasárnaponként 20 órától, valamint folytatódik az A38 hajó színpadán és a Kulisszák mögött – az A38 hajón, az A38 Archív és az A38 BESZTOF a zenei szerkesztők válogatásában, a legjobb hazai produkciókkal, érdekességekkel – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Vizsgálat indult az EU-ban az Apple, a Google és a Meta ellen

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) – jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos.

Közzétéve:

MTI/EPA/Caroline Brehman

Margrethe Vestager brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte:

az előzetes vizsgálatok eredményei szerint feltételezhető, hogy az érintett vállatok nem kezdték meg a hónap elején életbe lépett, átjárhatósággal és versennyel kapcsolatos előírásokat tartalmazó szabályozás szerinti kötelezettségek betartását.

A szabályozás szerint az “alapvető platformszolgáltatásokat” nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereket, amelyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékeinek vagy szolgáltatásainak használta felé terelik. Kiemelte, a szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy “ingyenesen tereljék” a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz.

Az Európai Bizottság szeptemberben hat szolgáltatót minősített kapuőrnek, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft céget.

Az uniós biztos szerint az Európai Bizottság “gyanítja”, hogy az érintett vállatok által bevezetett intézkedések nem tesznek eleget a DMA szerinti kötelezettségeiknek. Az uniós bizottság mélyreható vizsgálata során arra keres választ, hogy a Google és az Apple teljes mértékben betartja-e a DMA szabályait, amelyek megkövetelik a technológiai cégektől, hogy lehetővé tegyék, hogy az alkalmazásboltjaikon kívül elérhető ajánlatokhoz irányítsák a felhasználókat. Az uniós bizottság aggodalma szerint a két vállalat saját ajánlataikon kívüli választás esetén “különféle korlátozásokat” alkalmaz, beleértve egyebek mellett díjak felszámolását.

A gyanú szerint a Google nem tartja be azokat az előírásokat, amelyek megakadályoznák, hogy a technológiai óriáscégek előnyben részesítsék saját szolgáltatásaikat a riválisokkal szemben.

“Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Google és az Alphabet keresőfelületeiken előnyben részesítik saját szolgáltatásaikat” – mondta.

Közölte továbbá: az előzetes vizsgálatok szerint az Apple alternatív alkalmazásboltokra vonatkozó új díjstruktúrája és az Amazon keresési találatokra vonatkozó rangsorolási gyakorlata szintén aggályokat vet fel. Az Apple intézkedései, beleértve a webböngésző keresési képernyőjének kialakítását, megakadályozhatják a felhasználókat abban, hogy gyakorolják a szabad szolgáltatásválasztás jogát saját rendszerén belül. Az uniós bizottság a Meta esetében a felhasználók adatainak kezelése és a díjköteles szolgáltatások fizetési feltételeivel kapcsolatosan vizsgálódik majd – tájékozatott.

Az Európai Bizottság közölte: vizsgálata során bizonyítékokat és információkat gyűjt a felvetődött gyanúk tisztázására, az eljárást 12 hónapon belül le kívánja zárni.

Jogsértés esetén a brüsszeli testület az érintett vállalat teljes, globális forgalmának 10 százalékáig terjedő bírságot szabhat ki. A bírságok ismételt jogsértés esetén akár 20 százalékot is elérhetnek.

Folyatódó jogsértések esetén az Európai Bizottság további lépéseket is tehet, például kötelezheti a vállalatot egy üzletág vagy annak egy részének eladására, vagy megtilthatja a rendszerszintű meg nem feleléshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

Borítókép: a Google amerikai informatikai óriáscég logója a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításnak (CES) otthont adó épületen Las Vegasban 2023. január 10-én

Tovább olvasom