2011. november 17.

Erősítené az újságírói forrásvédelmet az adatvédelmi biztos

Erősebb újságírói forrásvédelmet jelentő jogszabály-módosítást kezdeményez a médiatörvényben Jóri András.

Erősebb újságírói forrásvédelmet jelentő jogszabály-módosítást kezdeményez a médiatörvényben Jóri András.

Erősebb újságírói forrásvédelmet biztosító jogszabály-módosítást kezdeményez a médiatörvényben Jóri András adatvédelmi biztos - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Eszerint csak kivételesen indokolt esetben fedhetnék fel az újságírók a nyomozóhatóságnak információjuk forrását.

A médiatörvény hatályos szabályozása szerint az újságírók kivételesen indokolt esetekben kötelezhetők az információs forrásaik felfedésére, ám kizárólag a nyomozóhatóság megítélésén múlik, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, a sajtó képviselőinek nincs lehetőségük a megítélést vitatni.

Az adatvédelmi biztos ezért azt kezdeményezi, hogy a médiatörvényt úgy módosítsák, hogy a nyomozóhatóság "alakszerű és bíróság előtt megtámadható határozatot hozzon arról, ha az információforrás felfedése a nyomozás vagy a bűnmegelőzés szempontjából kivételesen indokolt".

Az adatvédelmi biztos megjegyzi: az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben egy ügy kapcsán kimondta, hogy az újságíró forrásfelfedéséhez a végrehajtó hatalomtól teljesen független és pártatlan fórum, elsősorban bíróság eljárása szükséges.

Mint Jóri közölte: a beadvány már az Alkotmánybíróság előtt van, de néhány konkrét eset tapasztalatai szükségessé tették, hogy adatvédelmi biztosként azonnali jogszabály-változtatásra tegyen javaslatot.