2011. július 06.

Erősítené imázsát a TV2

A csatorna új információs platformmal jelentkezett, amelytől a tévépiaci folyamatok átláthatóságának növelését, illetve pozíciója javulását várja.

A csatorna új információs platformmal jelentkezett, amelytől a tévépiaci folyamatok átláthatóságának növelését, illetve pozíciója javulását várja. A TVI nevű új kezdeményezést Steve Varcoe kereskedelmi igazgató mutatta be, aki szerint egy csatorna hirdetői szempontból vett értéke komplexebb annál, hogy hányadik helyen áll a nézettségi versenyben. A kihívást az jelenti a TV2-nek, hogy a közönségarányát meg tudta védeni, ám az RTL-től eltérően nem tudta azt monetizálni.
Steve Varcoe zsiráfokkal illusztrál

Television Value Indicators (TVI) néven mutatott be új információs platformot a TV2 kereskedelmi igazgatósága. A Steve Varcoe kereskedelmi igazgató által prezentált kezdeményezés célja, hogy az új adatszolgáltatással az egész tévés piacot, s ezen belül persze a TV2-t jobb helyzetbe hozza.

A heti frissítésű, online platformon e héttől egyelőre három mutató alapján lehet adatokat elérni. Ezek az ún. Demand mutatók a keresleti oldalról adnak információkat. A Brand Count az adott héten tévében hirdetett márkák számát mutatja meg AGB Nielsen / TV2 adatok alapján. A GRP Count a hirdetők által vásárolt kontaktusszámokat jelzi heti szinten. Míg a Campaign Weight az átlagos heti kampánysúlyokat mutatja GRP alapon.

A TV2 azért kezdett hosszabb távú márkaépítésbe a hirdetők és ügynökségek felé, mert miközben közönségarányát 2011 első felében megőrizte 2010 azonos időszakához képest, az RTL Klubhoz hasonlóan, abban már eltért a teljesítménye a konkurensétől, hogy ezt hogyan tudta reklámbevételre váltani. Ez utóbbi szempontból az RTL jól teljesített, a TV2 viszont jelentős csökkenést szenvedett el.

Ahogy Steve Varcoe is jelezte, korábban sokfélét kommunikált a TV2 a saját pozíciójáról, mostanra azonban nem azt célozzák meg, hogy a nézettségi versenyben megverjék az RTL-t, hanem hogy a piacvezetőtől függetlenül, hozzá hasonlóan erős pozíciót vívjanak ki. Ehhez elengedhetetlen azonban a kommunikáció rendbetétele B2B frontot.

Varcoe elmondta: a TV2-t, mint márkát konzisztensebben szeretnék kommunikálni a jövőben, emellett komplexebb, új közelítéssel szeretnék megmutatni a televíziós piacot. A TV csatornák hirdetői értéke szerinte több annál, mint egyszerűen a nézőszámuk, erről szól a TVI és az ezt követő, az év folyamán ismertté váló újabb lépések is.

A kereskedelmi igazgató visszautalt arra a kihívásra is, amit az RTL kommunikációs gyakorlata jelent. A piacvezető - logikus módon - egyszerű, konzisztens, megfogható módon kommunikálta nézettségi előnyét a TV2-vel szemben (a kreatívokon kisebb/nagyobb zsiráf, autó, reggeli, stb.).

Varcoe, aki annak idején maga is megalapozója volt az RTL stabil sikereinek, most úgy látja: a csatorna számára az lehet kivezető út, ha a konkurenshez való állandó igazodás helyett kijön a "kis zsiráf - nagy zsiráf" paradigmából, és új, de az ügyfeleknek releváns képet mutat a tévéspiacról és elsősorban magáról.

A TVI elindításával kezdődő B2B kampány stratégiai tervezésében egyébként a Mrs White Media Consulting működött közre, míg a kreatív megvalósításában a Korossy Branding & Design Consultancy segíti a csatornát.

Kapcsolódó dokumentumok