A Nielsen Közönségmérés adatai alapján 2014 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan pontosan 5 órát töltött a tévékészülékek előtt, 3 perccel többet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A növekedés zömét a legintenzívebben tévéző, 50 éves és annál idősebb korosztály adja: ők átlagosan 6 és fél órát töltöttek a televízió előtt, 6 perccel többet, mint egy évvel korábban. A 4-17 éves gyerekek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 29 perc volt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 4 óra 11 perc.

2014 negyedik negyedévében az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya a teljes népesség körében 29,1% volt, 0,3 százalékponttal magasabb, mint az előző év ugyanezen időszakában. Az általános szórakoztató csatornák részesedése 17,5%-ról 18,1%-ra nőtt, a közszolgálati csatornáké pedig 15,5%-ról 15,4%-ra csökkent 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva. A gyerekcsatornák közönségaránya 4,4%-os volt, ami 0,6 százalékpontos csökkenést jelent, a filmcsatornák 8,9%-os részesedése pedig 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb tavalyhoz képest. A hírcsatornák 4,3%-kal (+0,3), az ismeretterjesztő csatornák 4,9%-kal (+0,2), a zenecsatornák 2,6%-kal (-0,2), az életmódcsatornák 2,1%-kal (+0,0), a sportcsatornák pedig 2,2%-kal (-0,4) járultak hozzá a napi tévénézéshez 2014 negyedik negyedévében. (Zárójelben a százalékpontban kifejezett változás 2013 azonos időszakához képest.)

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 11%-os volt, míg a műsorfogyasztásnak 17,3%-át tette ki. Szintén magasabb volt a műsorfogyasztás aránya a sugárzás arányánál a „nem zenei szórakoztató”, a „hírek, aktuálpolitika, gazdaság”, valamint az „információs” műsortípusok esetében is. Ellenkező irányú az eltérés a „nem zenés fikcióval”, sporttal, zenével, művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos valamint a reklámokat, műsorajánlókat is tartalmazó „egyéb” műsortípus esetében.

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) irányuló kutatások szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,1%-át, azaz átlagosan 3,4 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2014 negyedik negyedévében. A 4-17 és a 18-49 éves korosztály a tévénézésre fordított idejének 1,5%-át töltötte késleltetett tévés tartalom fogyasztásával, míg az 50 év felettieknél ez az arány mindössze 0,8% volt.

A napi fogyasztási cikkek (FMCG termékek) hirdetési rangsorában az első helyre a szeletes csokoládé került, második az arckrém, a harmadik helyen pedig a kávé termékosztályának televíziós hirdetései állnak a negyedik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján.

Részletes adatok és grafikonok a mellékelt dokumentumban találhatóak.