2013. május 15.

Erre figyeljenek a marketingesek: prediktív személyre szabás, konvergencia, big data

Az ICEEfest szervezőivel beszélgettünk - nem kizárólag a konferenciáról. Régiós viszonyok és trendek, amelyekre figyelnünk kell.

Az ICEEfest szervezőivel beszélgettünk - nem kizárólag a konferenciáról. Régiós viszonyok és trendek, amelyekre figyelnünk kell. Kérdéseinkre Dragos Stanca, a Thinkdigital Romania ügyvezető igazgatója, a konferencia alapítója és Nectari Charitakis, a Thinkdigital Group operatív igazgatója válaszolt.
Dragos Stanca

[A Médiapiac az ICEEfest magyarországi médiapartnere.]

A Thinkdigital 2008 óta rendezi meg az ICEEFestet, illetve elődjét a RoNewMediát. Miért olyan fontos projekt ez az Önök számára? Miért vágtak bele a konferenciába, s miért éppen Romániában?

Dragos Stanca: Ez a konferencia nemcsak a cégünk, hanem a piac és a régió egésze számára fontos, még akkor is, ha ez a mi üzletünk. A fő cél ugyanis az, hogy európai szintű nemzetközi konferenciát építsünk fel itt, Kelet-Közép-Európában, és hogy a know-how biztosítása által gyorsabb fejlődéshez segítsük a piacot, a helyi szakembereket. Minek Londonba vagy Párizsba utazni, ha harmadáron meghallgathatjuk itt ugyanazokat az előadókat?

 

A rendezvény korábbi neve, a RoNewMedia jobban aláhúzta, hogy ez egy romániai esemény. Miért nyitották ki a fókuszt a teljes régióra? Nem túl rizikós ez, mikor egy sor piac recesszióval küzd a régióban?

Nectari Charitakis: Kelet-Közép-Európa nagyon izgalmas régió, amely aktív részese a digitális gazdaság növekedésének, ezért fontosnak éreztük, hogy idehozzuk az iparág fontos szakembereit azért, hogy insightokkal lássák el a régió üzletembereit. Önnek igaza van, Kelet-Közép-Európa recesszióban van, de éppen ezért: mikor máskor lenne alkalmasabb új tudást, lehetőségeket, insightokat hoznai az üzleti vezetők számára?

Ami pedig az esemény régiós jellegét illeti: sokkal gazdaságosabb Romániába utazni és ott konferenciázni, mint Nyugat-Európában. Másfelől a digitális robbanás növekedési lehetőségeket és új munkahelyeket jelent a régió egésze számára. Ez tehát már rég nem a Thinkdigital piaci pozíciójáról szól, hanem arról, hogy a régió megmutassa, magát.

 

Nectari Charitakis

Kicsit több mint 600 km van Budapest és Bukarest között. Azért ez nem kevés, még ha költséghatékonyabb is, mint Európa túlfelére menni. Miért kellene a magyar szakembereknek kilátogatniuk a konferenciára?

DS: Én nem 600 km-t látok, hanem azt, hogy mindössze 60 másodperc jegyet foglalni és 60 perc iderepülni. A digitális korban 600 km mindössze annyi, mint átszaladni a sarokra.

 

Míg a régió továbbra is recesszióban van, a digitális piac nő és fejlődik minden országban. Melyek ennek a fő mozgatórugói?

DS: A sikerhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő irányba induljunk, ennek megfelelően fektessünk be időt, pénzt, energiát. És ehhez elengedhetetlen az is, hogy ne feledkezzünk meg a globális játékosokról. A régió piacainak szinergiákat kell találniuk, amelyek az egyes helyi piacok mellett a régió egészének a fejlődését is segítik. Az ICEEfesttel éppen az a célunk, hogy olyan megoldásokat mutassunk, amelyek elősegítik a régió digitális iparágának egészséges fejlődését. Tényleg nem elég, ha csak keményen dolgozunk, nagyon nem mindegy, hogy jó irányba indulunk-e el, hogy elég nyitottak vagyunk-e, hogy pontosan ráérzünk-e, mi a jövő és mi nem az.

 

Nyilván minden régiós piac különbözik a maga módján, mégis, vannak-e olyan hasonlóságok, sajátosságok, amelyek döntően meghatározzák Kelet-Közép-Európa digitális jövőjét, kihívásait és lehetőségeit rövid illetve közép távon?

DS: Egy sor dolog közös a régióban, ilyen a globális szereplők nyomása, a televíziós piac óriási mérete, a helyi tehetségek elvándorlása más piacokra, stb. Szerintem közép távon az a  kihívás számunkra, hogy tudjuk-e a helyzetünket az előnyünkre fordítani és agresszívebben tudunk-e fellépni ahelyett, hogy csak sodortatnánk magunkat az árral.

 

Egy sor nagy cégtől lesznek előadók a konferencián. Önök mire a legkíváncsiabbak?

NC: Nehéz kérdés, mivel minden előadó nagy tapasztalatot és izgalmas témákat hoz. Ha mégis választanom kell valamit, akkor az a performance marketing és az a kérdés, hogy a technológia hogyan vezethet értékes vásárlói élményekhez. Épp emiatt lesz érdekes Serhad Bolukcu előadása, aki a performance marketing facebookos használatáról fog beszélni, illetve Kieran Flanagan, a Hubspot szakemberének prezentációja is, amely az inbound marketinggel foglalkozik. Technológiai oldalról Tej Rekhi, a MediaMind ügyvezető igazgatója a konvergenciáról beszél és arról, hogyan mosódnak el a határok a különböző touchpointok között, és emiatt hogyan kell a márkatulajdonosoknak megváltoztatniuk a gondolkodásukat, hogy képesek legyenek egységes fogyasztói élményt teremteni. És még sorolhatnám: Chris Clarke (Lbi), Adrian Botan (McCann), Martin Talks (Draft fcb) és Tom Eslinger (Saatchi & Saatchi) szintén ott lesznek.

 

Melyek azok a fő trendek, digitális kihívások 2013-14-ben, amelyeket egyetlen marketingvezető sem hagyhat figyelmen kívül?

NC: Nyilvánvalóan sok ilyen van, de három olyan trendet szeretnék kiemelni, amelyek elérni látszanak a piaci érettséget: a prediktív személyre szabás, a konvergencia és a big data. Véleményem szerint e három azért nagyon fontos, mert a legnagyobb digitális kihívást sikerül általuk legyőzni, mégpedig a hatalmas, hasztalan zajt, amely a kommunikációs közegben keletkezett.

Az egyik első dolog, amelyet a marketingesek megtanulnak, az hogy "szegmentálni, szegmentálni, szegmentálni". Ez egész egyszerűen arról szól, hogy ismerjük az ügyfeleinket és megértjük a vásárlási szokásiakat. Hogyan lehet ezt megtenni? Úgy, hogy kihasználva a technológiában rejlő lehetőségeket jelentéssel bíró, a fogyasztót bevonni képes üzeneteket hozunk létre és szolgálunk ki a megfelelő személynek a megfelelő időben. Elemző eszközök révén a big datából insightokat vonunk ki, hogy meg tudjuk állapítani, mi a márkánk egyes fogyasztóinak értéke. A közönségkutatásokból pedig megérthetjük a fogyasztók viselkedését a digitális térben.

Meg kell értenünk, hogy a fogyasztók relevanciát akarnak, ehhez viszont integrált kommunikációs tervben kell gondolkodnunk, megfelelő célzási módokat kell találnunk, és olyan üzenetet kell létrehoznunk, amely minden platformon konzisztens, legyen szó tévéről vagy online médiáról. Különben is, a tévé is csak egy újabb touchpointtá válik a konvergáló digitális világban.

Egyetlen mondatban összefoglalva: a marketingigazgatóknak "tudósokká" kell válniuk, akiknek ki kell használniuk a technológiában rejlő lehetőségeket, hogy valódi "fogyasztó specialistákká" válhassanak.