2014. június 11.

Etióp újságíró kapta a sajtószabadság díjat

Eskinder Nega jelenleg tizennyolc éves börtönbüntetését tölti. Terrorizmusért ítélték el.

Eskinder Nega jelenleg tizennyolc éves börtönbüntetését tölti. Terrorizmusért ítélték el.

Eskinder Nega etióp újságíró kapta a WAN-IFRA idei Golden Pen-díját. Mint írják, Nega a szólásszabadság fáradhatatlan harcosaként Etiópia demokráciáért folytatott küzdelmének szimbóluma lett. Az újságírót legalább hét alkalommal börtönözték be, jelenleg 18 éves börtönbüntetését tölti "terrorizmusért".

Eskinder Nega (forrás: Cpj.org)

A díjátadón elhangzottak szerint aggasztó, hogy Etiópia - és a világ számos más állama - a terrorizmus ellenes törvényeket használja az ellenzék és a kritikus sajtó elhallgattatására. "Tegyük világossá: az újságírás nem terrorizmus" - mondta Erik Bjerager, a World Editors Forum elnöke.

Az etióp kormánynak különösen az szúrja a szemét Negával kapcsolatban, hogy kitart azon véleménye mellett: ami megtörtént Egyiptomban és Tunéziában az arab tavasz keretében, az Etiópiában is megismétlődhet, amennyiben a hatalom nem változtat. Öt nappal a legutóbbi bebörtönzése előtt tiltakozott a bebörtönzések és a börtönökben tapasztalható viszonyok miatt.

A díjat Martin Schibbeye svéd újságíró vette át, akit sztintén az etióp rezsim börtönzött be. 2011 és 2012 között, 11 hónapig együtt ült Eskinder Negával. Utóbbi családja az Egyesült Államokban él, és nem tudtak Torontóba repülni a díj átvételére.

Erik Bjerager beszéde itt érhető el teljes egészében: http://www.wan-ifra.org/node/104175/

Martin Schibbye beszéde itt olvasható el: http://www.wan-ifra.org/node/104174/