2011. április 15.

Európai szintű önszabályozás a viselkedés alapú reklámozásban

A cél a nagyobb transzaprencia és a fogyasztók erősebb ellenőrzési lehetősége. A legnagyobb cégek csatlakoztak az együttműködéshez.

A cél a nagyobb transzaprencia és a fogyasztók erősebb ellenőrzési lehetősége. A legnagyobb cégek csatlakoztak az együttműködéshez.

Európai szintű önszabályozásról egyeztek meg a nagy cégek, az IAB Europe vezetésével a viselkedés alapú hirdetések kapcsán (online behavioural advertising, OBA) - közölte az online szakmai szervezet. Ennek célja a reklámozás e területét érintő transzparencia biztosítása, illetve az, hogy a fogyasztók még inkább rendelkezhessenek a személyes adataik fölött.

Az aláíróknak legkésőbb 2012 júniusáig kell teljes mértékig implementálniuk a megállapodásban szereplő elemeket. Addigra minden olyan display reklám, amely viselkedés alapon van célozva, tartalmazni fog egy kis ikont. Ha a fogyasztó erre kattint, akkor bejelölheti, hogy többé ne legyen kitéve viselkedés alapú célzásnak, illetve további információhoz juthat, többek között a frissen indított európai információs site-on.

Utóbbin azzal kapcsolatban tájékozódhatnak - egyelőre angol, francia és spanyol nyelven - az érdeklődők, hogy mi az az OBA, hogyan lehet a személyes adatvédelmi preferenciákat érvényre juttatni, s többek között hogyan lehet azt elérni, hogy többé a hirdetők ne célozhassák ilyen alapon az adott felhasználót.

"Az online hirdetési technikák működéséhez szükség van a fogyasztók bizalmára. A kezdeményezés 18 hónapnyi tervezés és a hirdetőket, médiatulajdonosokat képviselő, illetve szakmai-érdekvédelmi céllal működő európai szervezetekkel való együttműködés terméke" - mondta Alain Heureux, az IAB Europe elnöke. (A folyamatban egyébként jelentős szerepet vállalat az európai önszabályozó szervezeteket képviselő EASA is.)

"A kihívás az, hogy olyan módon valósuljon meg az önszabályozás, ami növeli a fogyasztó ellenőrzési lehetőségeit, de közben nem akasztja meg az internetes böngészés folyamatát sem. A fogyasztók normál netes tevékenységeinek bármilyen lelassítása negatív hatással lenne a fogyasztói élményre" - tette hozzá Kimon Zorbas, a szervezet alelnöke.

A kapcsolódó IAB dokumentum elérhető ezen a linken, a csatlakozó cégek listája pedig itt tekinthető meg.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

13 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.