Europe for Creators néven indult útjára a napokban a mozgalom, amely az európai uniós szerzői jogi irányelv elfogadtatásért száll síkra.

A szerzők hosszú ideje küzdenek azért, hogy a médiatartalmakból hasznot húzó ún. online platformszolgáltatók a jogtulajdonosok számára igazságos arányban juttassanak a bevételekből. A témában hatalmas vita alakult ki, amely során többen az internet cenzúráját emlegették.

Az új mozgalommal egyben induló kampány létrehozóinak célja, hogy a vitában a kreatív alkotók, szerzők véleménye is hangsúlyosan megjelenhessen. A kampány legfontosabb feladata, hogy elmagyarázza a szerzői jogi irányelv körül kialakult vita alapproblémáit, és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne, hogy a szeptember 12-i európai parlementi szavazáson zöld utat kapjon a tervezet.

A szolgáltatók ugyanazért a közönségért versenyeznek, de nagyon eltérő feltételek mellett

– állítja az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója. Míg például a Spotify megállapodott a lemezkiadókkal, a YouTube még mindig visszaél monopolhelyzetével. Tóth Péter Benjamin szerzőkről, jogdíjakról, a zenéről, de az online platformszolgáltatókról is beszélt egy interjúban.

A megfelelő tájékoztatás különösen fontos, hiszen a technológiai világ szereplői igyekeznek elkendőzni a szabályozás valódi célját. A sokat emlegetett 13. cikkely ugyanis arra kötelezné az online platformszolgáltatókat, hogy mindenki számára elfogadható szerzői jogi díjakat állapítsanak meg a jogtulajdonosok számára. A tisztán látás érdekében érdemes kiemelni néhány fontos tényt:

  • Bár a vita elterelődött a mémek és gif-ek szabályozásával kapcsolatos riogatás irányába, az új irányelv ezeket nem érinti, hiszen a kreatív önkifejezés ezen formáit a jelenlegi szabályozás kifejezetten védi.
  • Az új szabályozás sokkal tisztább, átláthatóbb piaci helyzetet eredményezhet.
  • Az ingyenesen használható streaming platformok jelenleg tized annyi jogdíjat fizetnek a jogtulajdonosok számára, mint az előfizetéses szolgáltatók.

A mozgalommal és a kampánnyal kapcsolatos további információk a következő weboldalon érhetők el: www.europeforcreators.eu

A kampány Twitteren is követhető: https://twitter.com/EUForCreators

A Facebook ismét lecsapott

2 napja

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.