2015. március 11.

European Newspaper Congress: a sikeres újságok titka

Digitális és alternatív fizetési modellek, szerkesztőségi stratégiák, tematizálás – ezekről lesz szó Bécsben.

Tartós stratégiákra van szükség: az újságoknak tudniuk kell, hogyan bánjanak a digitális világgal, és hogyan kínálják egyrészt a helyes tartalmakat megfelelő formában, másrészt hogyan tegyék mindezt nyereségesen. A május 3–5. között Bécsben megrendezésre kerülő European Newspaper Congress pontosan erre mutat sikeres példákat és új projekteket.

Ezek egyike a „Sharewall”, ahol az olvasók nem pénzzel fizetnek, hanem az olvasott tartalmak ajánlásával. Ez kiadói szemszögből az olvasói kör bővítését jelenti – mindezt anélkül, hogy a fizetési kötelezettség miatt olvasókat veszítenének. A koncepciót kitalálója, Anders Ibsen fogja bemutatni Bécsben. Az ő ötlete mögött is a kongresszus legfontosabb kérdése húzódik meg: miért valósítható meg a digitális transzformáció csupán a start-upok segítségével? Mit tudnak másképp és jobban csinálni a start-upok a kiadóknál, és mit tanulhatunk tőlük?

A bemutatott digitális modellek között megtalálható lesz a The New York Times és a svájci 20 Minuten is, de olyan aktuális projekteken dolgozók is prezentálnak, mint Gabor Steingart. A Handelsblatt ügyvezetője a „multimédiás hírlap” struktúrájáról beszél. A gazdasági lapnál egy ideje már úgy gondolkodnak, hogy a szerkesztők ott dolgoznak, ahol akarnak, a cél az exkluzívabb történetek felkutatása. Ennek érdekében egyesült a digitális és a nyomtatott lap szerkesztősége, csapatként dolgoznak tovább, és ők maguk döntenek arról, hogy melyik platformon szeretnék megjelentetni cikkeiket. Steingart ezzel szeretné tovább fokozni a minőségi újságírást.

Stratégia 2015” címmel többek között olyan témákról lesz szó, melyek a néha túlzott vészhírek és a gyakran unalmas „szépidőjárás-újságírás” között találhatók. Erről Ulrik Haagerup, a dán televízió főszerkesztője fog mesélni. „Best Cases 2015” névvel négy médiaprojektet kvalifikáltak: a holland Tubantiát, Európa legjobb regionális lapját, a svájci Sonntagszeitungot, az ír The Mayo News-t és az év helyi lapját, a portugál Públicot, melyet egyben az év napilapjának is választottak.

A European Newspaper Congress rendezője az Oberauer médiakiadó és Norber Küpper újságdizájner.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.