2016. július 14.

„Ez az első országos lapunk”

Árkiné Töttő Katalin, a Pannon Lapok Társasága üzletfejlesztési menedzsere év elején vette át a Vitorlázás Magazin vezetését. Erről és a kiadó terveiről beszélgettünk vele.

Árkiné Töttő Katalin

Mit takar valójában az üzletfejlesztési menedzser pozíció?

Bár a médiafogyasztási szokásokban az online térhódítása vitathatatlan, van néhány terület, ahol a nyomtatott sajtó továbbra is sikeres. Az egyik ilyen szegmens a megyeinapilap-kiadás, amely a PLT fő üzletága. Ennek a stabilitása teszi lehetővé, hogy új utakat keressünk, és fejlesszünk olyan egyéb ígéretes műfajokban, mint például a magazinkiadás. Rengeteg tervünk van, de ebből jelenleg leginkább a portfoliónk bővítése látható. Ezt Kázmér Judit stratégiai ügyvezető irányítja, az ő munkáját segítem a print területen. Ugyanez a folyamat zajlik az online divíziónkban is, ott Vezér Dávid a zászlóvivő.

A tervek mellett melyek a konkrétumok?

Már 2015-ben megtettük az első lépéseket. Jelentősen megújítottuk, piacképesebbé tettük negyedéves regionális magazinjainkat, a Prémiumokat. A tipográfiai ráncfelvarrást a tematika frissítése és egy új üzleti modell bevezetése egészítette ki. Már fél év elteltével látszanak az eredmények, mind az olvasók, előfizetők számában, mind a hirdetési bevételekben. Időszakos, főleg a Balatonhoz köthető kiadványaink is megjelentek, ezeknek is lesz folytatása. 2016 elején pedig megvásároltuk a Vitorlázás Magazin kiadói jogát, amely új irány a Pannon Lapok Társasága életében, hiszen ez az első országos lapunk, és így egy olyan olvasói és hirdetői réteget tudunk kiszolgálni, akik eddig nem voltak a látóterünkben. Nekem ez a magazin különösen kedves. Nagy élmény a szenvedélyes és elkötelezett vitorlás társadalommal kapcsolatba kerülni.

A közeljövőben várható újabb akvizíció?

A többi magazinnal kapcsolatban tervezési, előkészítési fázisban vagyunk. Nem kapkodunk, és bár ahogy mondtam, a kiadó üzletileg stabil, mégis csak olyan fejlesztésekben gondolkodunk most, amelyeknél a befektetés viszonylag rövid idő alatt megtérül. Jelenleg ez az ügyvezetés által kijelölt irány. Optimisták vagyunk, arról ugyanis, hogy jó irányban haladunk, egyre több külső, piaci megerősítést is kapunk. Nemrég járt Magyarországon Mr. Magazine, azaz Samir Husni professzor, a magazinkiadás vezető nemzetközi szakértője, aki szerint „a print versus digitális gondolkodást felváltja a print plusz digitális”. Szerinte nagy igény van különböző szakosodott magazinokra, és a kulcs „az első az olvasó” felfogás, amelyet mi is követünk.