A digitális otthon nem lesz ″kocka″ dolog, a hordható eszközök pedig divatcikké válnak.

A Samsung szerint 2015-ben ezek lesznek a meghatározó technológiai trendek:

A viselhető technológia divatot teremt az üzleti döntéshozók öltözködésében is.

Ez nemcsak a menőségről, hanem a szervezettségről, a jól informáltságról és a hatékonyságról is szól.

A Samsung kutatása szerint a viselhető technológiát használók 47 százaléka intelligensebbnek érzi magát, míg 61 százalék állított azt, hogy jobban informált a világ dolgait illetően. 37 százalék szerint a viselhető technológia a karrierjét is előre lendítette, 61 százalék pedig javuló teljesítményről számolt be.

 

A munka és a magánélet összemosódik, a leghatékonyabb időszak ugyanis nem feltétlenül munkaidőre esik.

Az új alkalmazásoknak és a viselhető technológia terjedésének köszönhetően jobban rálátunk arra, hogy mikor dolgozunk a leghatékonyabban, mennyi alvásra van szükségünk, és hogy mikor van itt az ideje a pihenésnek. Ennek köszönhetően úgy alakíthatjuk át a munkaidőnket, hogy az a nap leginkább termelékeny időszakára essen, amellyel akár 5-9 órát is felszabadíthatunk, állítja a cég.

A Samsung dolgozói felmérése szerint a válaszadók háromnegyede személyes ügyeit intézi munkaidőben, munkáját pedig munkaidőn kívül végzi el (77%). 38% szerint így sokkal hatékonyabban lehet dolgozni. A 4500 fős felmérésben részt vevők harmada (32%) véli úgy, hogy így könnyebben elintézheti magánügyeit, és kevésbé stresszes.

(Tegyük hozzá, ehhez az is kell, hogy a vállalati kultúra lehetővé tegyen efféle rugalmasságot.)

 

A virtuális valóság és a kijelzők innovatív használata hamarosan elvezet a digitális üzletek korához.

A legforgalmasabb főutcák képét természetesen még mindig a nemzetközi üzletláncok formálják, azonban a PwC szerint az Egyesült Királyságban naponta 16 üzletet zártak be 2014 első felében. A legkiemelkedőbb helyeken található üzlethelyiségek bérleti díja igen magas, és gyakran mindezért nem kap olyan nagy teret a kereskedő, így elég kreatívnak kell lennie, ha a teljes választékot meg akarja mutatni. Ennek egyik módját a Samsung szerint a falakon elhelyezett interaktív kijelzők és táblagépek jelentik.

Az ideiglenes, pop-up üzletek sem fognak kimenni a divatból, sőt a virtualitással új korszakhoz érkeznek. A virtuális valóságnak köszönhetően átléphetjük a kiskereskedések határait, és akár a nagyobb, értékesebb termékek – autók, utazások, stb. – között is tehetünk virtuális sétát. A technológia az alkalmazottak képzésében is újabb lehetőséget nyit.

 

Az automatizált otthoni rendszerek már nem számítanak kocka dolognak, sőt egyenesen sikkesek.

Ötből két ember már most is rendelkezik valamilyen automatizált készülékkel az otthonában, ezek közül a fűtés, a légkondicionálás (22-22%) és a szórakoztatóelektronikai készülékek (16%) a legnépszerűbbek.

A Samsung előrejelzései szerint, ahogy egyre egyszerűbbé válik az otthonok automatizálása, egyre több ember fogja majd ezt használni. A különböző háztartási eszközök irányítása és beállítása folyamatosan könnyebbé és hatékonyabbá válik.

 

Az elkövetkezendő egy évben születő gyermekek mindegyike ugyanúgy alaptantárgyként fogja tanulni a programozást, mint a számtant vagy az irodalmat.

Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra 900 ezer betöltendő infokommunikációs állás lesz, sőt a munkakörök 90 százalékához is szükség lesz valamilyen számítógépes ismeretre.

Egyre több országban ismerik fel, hogy a számítógépes ismeretek alapvető készségnek számítanak, és a programozás is bekerül a nemzeti alaptantervbe. Az Egyesült Királyságban idén elindult egy új számítógépes tanterv, melynek megfelelően már az ötéves gyerekeknek is elkezdték tanítani a programozás alapjait. Észtországban pedig már évek óta tanítják programozásra a gyerekeket. A Samsung szerint 2015-től az innovatív oktatás fokozatosan általánossá válik Európa-szerte.

Hosszabb távon a gyakornoki pozíció is felértékelődik, mivel a vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a számítógépes tudással rendelkező fiatalok foglalkoztatásából a vállalat is profitálhat. Ráadásul a számítógépes tudással bíró alkalmazottak iránti növekvő igénnyel a gyorstalpaló programozó iskolák száma is megnő, mivel így a régóta alkalmazásban állók is gyorsan megtanulhatnak programozni. Már vannak olyan iskolák, mint például a párizsi 42, ahol egy egyhónapos kurzus során is elsajátíthatják a programozást az érdeklődők.