A JCDecaux közleménye segít megérteni, mi változik és mi marad az out-of-home reklámozásban.

A napokban bejelentett intézkedés nem érte teljesen váratlanul a reklámszakmát és az out-of-home piacot, hiszen lényegében azonos a fél évvel ezelőtti törvénymódosítási javaslattal. Az eredeti javaslathoz képest azonban racionálisabb határidővel számolhatnak a szakma szereplői, ami lehetőséget ad a törvénynek megfelelő reklámeszközök megtervezésére és telepítésére.

A mostani reklámfelületek 2020. december 31-ig a helyükön maradhatnak, a 30 nap múlva életbe lépő rendelet csak az új felületek telepítését korlátozza, így jelenleg futó kampányokat nem érinti.

A törvényben meghatározott 9nm-es formátum Európa leggyakoribb városi utcabútor formátuma a buszmegállóban található 2nm-es citylight után. A legtöbb európai nagyvárosban a világ vezető out-of-home médiavállalatai már ezt használják a régi, sztenderd 12 nm-es euroformat (itthon is jelenleg használt) helyett, többek közt ezekben a városokban: Párizs, Prága, Berlin, Pozsony, Salzburg, Zurich. Ez a méret kellően nagy ahhoz, hogy jó reklámértékkel bírjon, de csökkentett mérete miatt nem csúfítja városképet. Emellett az ilyen utcabútorok esztétikusak, magas minőséget képviselnek, általában megvilágítottak és nem ragasztottak.