Szalay Dániel 2013. július 05.

Ezért nem jelenik meg a CKM

Március óta nem jelenik meg a Marquard Media férfi magazinja Szerkesztőségünk utánajárt az okoknak.

Március óta nem jelenik meg a Marquard Media férfi magazinja Szerkesztőségünk utánajárt az okoknak.

"Értesítjük, hogy a CKM magazin nyomtatott kiadása a 2013/01 lapszámmal megszűnt" - áll abban az e-mailben, amit csütörtök délután küldött a Marquard Media kiadó a lenge öltözetű hölgyekről ismert férfi magazin előfizetőinek.

A legutolsó lapszám 2013.03.02-án jelent meg.
A legutolsó lapszám 2013.03.02-án jelent meg.

A kiadó az e-mailben a már befizetett díjért felajánlja, hogy másik termékére, a Men's Health-re válthatnak az előfizetők. „Mi sem változtunk meg teljesen, de arra rájöttünk a bulik és az autók tesztelése mellett arra is figyelnünk kell, mit eszünk, hogyan erősítsünk, mivel kápráztassuk el a barátnőnket, sőt a karriertippek is jól jönnek. Szerintünk ezek a témák nemcsak számunkra, hanem számodra is érdekesek lehetnek. A CKM előfizetésed mostantól a Men's Health-re is érvényes lehet, csak jól kell döntened!” - írta Pantl Péter, a Men’s Health főszerkesztője a körlevélben, melyből az is kiderült, hogy lehetőség van az előfizetői díj visszatérítésére is, ám csak azoknak, akik ezen igényüket július 30-ig jelzik. Abban az esetben, ha valaki ezt elmulasztja, a kiadó úgy tekinti, hogy az érintettek a Men's Health-re váltanának.

Szerkesztőségünk pénteken délelőtt megkereste Szabó Krisztinát, a Marquard Media Magyarország CKM-ért felelős marketing és pr menedzserét is, aki e-mailben válaszolt a kérdéseinkre. Szabó Krisztina hangsúlyozta, hogy a magazin nem szűnt meg (ahogy azt a kiadó levelében olvastuk), hanem a magazin kiadását átmenetileg szüneteltetik. "A kiadó úgy döntött, hogy erőforrásait a jövőben más magazinok és a hozzájuk kapcsolódó digitális platformok rentábilis működésére fordítja."

Nők helyett férfiak
Nők helyett férfiak

A megszűnés - illetve szüneltetés - okát illetően is érdeklődtünk. Egyáltalán hogy látják, nem lehet már férfi magazinokat sikereresen kiadni, hiszen 2009-ben a Sanoma is bezárta az FHM-et? "A CKM mint márka 15 éve volt jelen a magazin piacon. A CKM márka is elért a termékélet görbe végére, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz később relevanciája újra a piacon. A férfiakba és a férfi termékek piacába vetett töretlen hitünket mi sem tükrözi jobban, mint a tavaly bevezetett Men's Health magazin vagy akár a Playboy Exclusive megjelenésének gyakoribbá tétele, és a magazinhoz kapcsolódó iPad alkalmazás bevezetése. Ez utóbbira a teljes magyar kiadói világ büszke lehet, hiszen az egész világon ez volt az első Playboy márkához kötődő alkalmazás, amely bekerülhetett az AppStore-ba. Minden egyes lépésünk egyértelmű üzenet a piac felé, miszerint a Marquard Media évek óta nem csupán magazinkiadásban gondolkodik, hanem multiplatform stratégiánk eredményeként tartalomszolgáltatóként tekintünk magunkra, és minden márkánk online és offline platformon egyaránt építkezik" - kaptuk a választ.

Kíváncsiak voltunk arra is, mit gondolnak, hozzájárult-e a CKM megszűnéséhez az, hogy a férfiak egyre inkább az interneten keresik a felnőtt tartalmakat. "A CKM magazin sosem a klasszikus felnőtt tartalomról szólt, hanem - mint a neve is tükrözte: céltudatos kalandvágyó férfiak életmódmagazinja volt. Nyilván az internet erősödésével és a mobil eszközök gyors ütemű elterjedésével éppen az a korosztályt, akik a CKM célcsoportjának meghatározó részét alkották, sokkal komplexebb úton tudtuk csak elérni. Úgy döntöttünk, hogy energiáinkat az igazán fizetőképes célcsoportra koncentrálva két másik férfiaknak szóló márkánkra fordítjuk. A Men's Health és a Playboy tartalmai könnyebben adaptálhatóak digitális platformokra, ezeket nemzetközi szinten is kiemelkedő profizmussal kezelik a márkatulajdonosok, így mi is könnyebben profitálunk ezekből."

A CKM 1998 óta volt jelen a hazai lappiacon. 2012 második felében a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai alapján 14 ezer példányt értékesítettek belőle. Két évvel korábban ez a szám még közel 18 ezer volt.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.