Kövess minket!

Médiapiac

″Ezért nem tudtak csapdába csalni, amikor Rogánék után nyomoztunk″

″Magyarországon nem az a probléma, hogy a független médiában dolgozó újságírók vajon miért nem élnek vissza temérdek bennfentes kormányzati forrásuk bizalmával, ahogy a Fire and Fury szerzője, Michael Wolff is tette. Hanem az, hogy alig vannak informátoraink. Pedig néha egy korrekt, jól informált forrás meg is menthet minket.″ Panyi Szabolcs hozzászólása a Médiapiac sajtóetikai vitájához.

Közel fél év nyomozgatás után már csak az utolsó simítások voltak hátra a Rogán Antal és Kertész Balázs közös ügyeiről és letagadott találkozóiról szóló írásunkon. 2016 novemberének legeleje volt, alig vártuk, hogy egy szerkesztő lassan megnyomja az élesítés gombot a cikken, amikor hirtelen azt kezdtük érezni, hogy az események túllépnek rajtunk és mindazon, amit sikerült kiderítenünk. Hogy az addig erősnek érzett sztorink bármelyik nap elveszítheti az exkluzivitását. Hogy a végén nem lesz belőle több, mint egy indokolatlanul hosszú háttércikk valamihez, ami sokkal fontosabb és izgalmasabb.

Egymástól látszólag független forrásokból az terjedt, hogy egy rajtaütés során Kertészt 400 millió forintnyi készpénzzel lekapcsolták a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai. Volt, akinek fideszes politikus szivárogtatta az információt, másnak egy titokzatoskodó rendőr annyit árult el, hogy egy Rogán körüli ügyvédet fogtak el, akinek K-val kezdődik a neve. Sőt, még ellenzéki oldalról is tevékenyen részt vettek a pletyka terjesztésében. Egyértelmű volt az információ jelentősége. Ha Kertészt elvitték, valami példátlan történik, és a Fidesz egyik erős embere is rács mögé kerülhet.

Tudtuk azt is, hogy ez a szenzáció már a fél magyar sajtóhoz eljutott, vagyis két-három napon belül mindenki elküldte a maga hivatalos kérdéseit a rendőrségtől az ügyészségen át a TEK-ig az összes hatóságnak. A gyanút, hogy valaminek egészen biztosan történnie kellett, fokozta, hogy napok óta senki nem kapott tőlük választ.

Márpedig, ha nincs ügy, félreértésről vagy álhírről van szó, azt gyorsan lehetne cáfolni – gondoltuk. Tehetetlenül vártuk, történjen végre valami.

Sajnos közben biztos voltam abban, hogy valakinek előbb-utóbb megremeg a keze, és a szakmai szabályokat félredobva, konkrét bizonyíték vagy hivatalos megerősítés nélkül is lehozza a pletykát. Ha ez megtörténik, és esetleg az információ valóban megáll, az események pedig felgyorsulnak, akkor viszont verhetem a fejem a falba. Lemondóan bámultam magam elé és óránként nyomtam rá a Google-ben a “kertész balázs” keresőszavakra, hogy lássam, mikor és ki ellen veszítjük el a hírversenyt és esetleg fázunk rá arra, hogy túl sokat pepecseltünk könyvtárazással, interjúzással, videók feliratozásával, grúz fordításokkal stb. Ezzel a sztorival keltem-feküdtem hetek, hónapok óta, úgyhogy szinte letargiába estem.

Mivel a hat hónap során több tucatnyi emberrel háttérbeszélgettünk, lassan fél Budapest tudta, min dolgozunk. Tényleg kevés idegesítőbb dolog van annál, mint amikor az újságírót máshol dolgozó kollégák hívják telefonon, és türelmetlenkednek, hol van már “A cikk”. Aminek a készültéről ugye nem is tudhatnának. Vagy amikor ismerősök pisszegnek és kacsintgatnak az utcán, hogy ők nagyon drukkolnak ám. Ezek után ráadásul egyre elkerülhetetlenebbnek tűnt, hogy más orgánumok beelőzzenek, és a munkánk egy jó része kárba vesszen. (Ezeket csak azért írom le, hátha valakinek újdonságként hat, hogy újságírók egy-egy téma hatása alá kerülve néha élet-halál kérdésének látják azt, hogy elsők legyenek egy sztorival.)

Végül a Vasárnapi Híreknél remegett meg a szerkesztők keze. “Elfogták Rogán táskás emberét?” címmel, hivatalos megerősítés nélkül is bevállalták a letartóztatásos hírt, sőt egyenesen címlapra tették. Ekkor varázsütésre hirtelen az összes, addig némaságba burkolódzó hatóság szinte egyszerre reagált, és cáfolt mindent. Rossz volt belegondolni, hogy a csapdát eredetileg nekünk, a szerzőtársaimnak és nekem állíthatták.

“Nem hittük el, de valaki tényleg csőbe akarta húzni a teljes magyar sajtót” – írta akkor a Heti Válasz, és az én utólagos információim is ezt a magyarázatot erősítik. A Kertész letartóztatásáról szóló pletyka nagyon is tudatos dezinformációnak tűnik, amivel a készülő cikkünket és annak állításait próbálták volna meg hitelteleníteni. Ez azért is félelmetes, mert pár évvel korábban egy hasonló dezinformációs művelettel egy sikeres, köztársaságielnök-buktató szerkesztőség. a hvg.hu hitelességét is meg tudták ingatni*. Kipróbált, hatékony és gonosz eszközről van tehát szó, amivel egyik pillanatról a másikra újságírókat, lapokat lehet a padlóra küldeni.

Ezt a másfél évvel ezelőtti történetet most azért idézem fel hosszabban, hogy elmeséljem, hogyan járult hozzá az újságíró és forrása közti bizalom, az etikai szabályok betartása – ha jól értem, ez a Médiapiac vitasorozatának tágabb témája – ahhoz, hogy mi viszont elkerültük a nekünk állított csapdát.

Hogy miként térül meg hosszú távon az, ha az újságíró nem él vissza informátora bizalmával, nem sodorja őt veszélybe, például nem nevesíti az off record információ forrását, az pedig viszonozza a korrektséget. Nincs ebben semmi rendkívüli, pont a történet hétköznapisága a lényeg.

Vissza tehát 2016 novemberébe! Miközben egyre idegesebben vártunk a hatóságok válaszaira, megkerestem az egyik kormányközeli forrásomat, akiről azt gondoltam, megbízható, hozzá tud férni a számomra szükséges információhoz, és talán hajlandó is segíteni. Addigra már úgy voltam vele, ha ő megerősíti az addig csak másod-harmadkézből hallott pletykát, akkor nincs többé okom kételkedni.

A forrásom és köztem lévő kapcsolatot nem mondanám túl szorosnak, az információit – ahogy senkiét – sosem veszem azonnal készpénznek, de korrábban mindig korrektül együtt tudtunk működni. Amikor elmondtam neki, mit hallok mindenhonnan Kertészről, először azt válaszolta, ő semmit nem tud. Ekkor megígértettem vele, mindenképp utánakérdez, és rögtön szól nekem, ha megtudja az igazságot.

Ezután a forrásom az ígéretét megszegve eltűnt, többé nem reagált. Jóval később találkoztunk csak újra. „Ha te akkor nekem megerősítetted volna Kertész lekapcsolását, talán meg is írjuk, és ezzel belesétálunk a csapdába” – emlékeim szerint ezt mondtam neki. Láthatóan kényelmetlen volt neki a téma, mindössze valami olyasmit válaszolt, hogy „nem véletlenül nem szóltam vissza”.

Nem gondolom, hogy a forrásom különösebb erkölcsfilozófiai tépelődések után jutott arra, hogy inkább eltűnik, ahelyett, hogy akár engem, akár a pártlojalitását (a dezinformáció felfedésével) el kelljen árulnia. Egyszerűen ez volt a leglogikusabb megoldás arra, hogy ne kelljen tisztességtelennek lennie. Mert meg vagyok róla győződve, hogy semelyik, az átlagnál legalábbis nem gátlástalanabb politikus sem hajlandó önként részt venni újságírók tönkretételében. Legalábbis akkor, ha van velük élő kapcsolata, nem tartja őket rosszindulatúnak, inkorrektnek, nincs benne személyes sértettség, bosszúvágy.

 

Itt kapcsolódnék vissza a Médiapiac vitasorozatának kiindulópontjához, vagyis Michael Wolff Trump-könyvéhez és annak módszereihez. Amit bár kifejezetten rossz példának tartok, de pont ezért tanulságosnak is. A Trump-féle Fehér Háznak ugyanis az újságírás szempontjából éppen az a történelmi különlegessége, hogy – szemben a médiától hermetikusan elzárkózó Obama-adminisztrációval, Hillary Clinton kampánycsapatával, vagy akár a harmadik Orbán-kormánnyal – kommunikációjában totálisan fegyelmezetlen.

Mindenki mindenkiről szivárogtat, így a médiának soha ilyen egyszerű nem volt még ennyi jól értesült informátorra szert tenni. Ráadásul Trump csapata abban is rekorder, amilyen gyorsasággal a vezető beosztású munkatársak otthagyják az elnököt. Ilyen körülmények között Wolff etikátlanságának megvan a maga perverz logikája: számára jobban megéri totálisan kihasználni és elárulni a forrásait, hiszen rövid időn belül úgyis elértéktelenednek, amikor kikerülnek a tűzközelből.

 

Magyarországon viszont nem az a probléma már évek óta, hogy a független médiában dolgozó újságírók vajon miért nem élnek vissza temérdek bennfentes kormányzati forrásuk bizalmával, és hozzák mondjuk nyilvánosságra a szaftos háttérbeszélgetések tartalmát a forrás beazonosításával, mint azt Wolff tette.

Sokkal inkább az a baj, hogy jellemzően nem építettünk ki kapcsolatot elég ilyen forrással. Akik vannak, azok sokszor sajnos nem eléggé bennfentesek.

Akik pedig bennfentesebbek, azok nagyon nehezen bíznak meg bennünk eléggé ahhoz, hogy igazán szabadon beszéljenek. (Nem véletlenül használok többes szám első személyt, ez önkritika is egyben. A cikkeim, amikkel utólag elégedetlen vagyok, jellemzően pont azok, ahol alig volt érdemi kormányzati-kormányközeli információm.)

Önbecsapás azt gondolni, hogy a független magyar újságírás kormányzati információhiányának csupán az az oka, hogy aki a kormánynak dolgozik, az mind meg van félemlítve és inkább befogja a száját, vagy agymosott és gyűlöl minket, esetleg korrupt és csak menekül előlünk. Ismerünk ezekre is példát, de ezen nincs hatalmunk változtatni, csomó minden máson viszont lenne.

Vajon még hány potenciális Hadházy Ákos ülhet ott vidéki önkormányzatokban vagy akár minisztériumi főosztályokon? Hány olyan fogaskerék lehet a kormányoldali gépezetben, aki nem arra szerződött, hogy lopásokhoz asszisztáljon, csak éppen az állatorvos Hadházyval ellentétben nincsen a politikától független egzisztenciája, hogy ki is ugorjon? Hadházy maga kereste meg a trafikmutyi dokumentumaival, hangfelvételeivel a szerkesztőségeket (amelyeket végül a hvg.hu közölt – a szerk.), ilyen kényelmes szerencse azonban csak nagyon ritkán ér újságírókat.

A többieket nekünk kellene egyenként felkutatnunk, és meggyőzni őket arról, hogy a segítségünkkel anélkül is hallgathatnak a lelkiismeretükre, hogy mondjuk elveszítenék a megélhetésüket. Akadnak remek újságírók Magyarországon, akik pontosan ezt teszik évek óta, de messze nincsenek annyian, mint lehetnének és amennyire ilyen mértékű és kiterjedtségű korrupció mellett szüksége lenne az országnak.

A munkájukat azonban mindenek előtt akkor tudják csak elvégezni, ha az informátoraik elhiszik, hogy az újságíró komolyan veszi az ígéreteit és a szakmája szabályait. Hogy a forrásvédelem – ami egyenlő a retorzió elleni védelemmel – a hivatali ügyintézőtől a kormánytagokig mindenkinek kijár.

Ha viszont ezt valaki a Fidesz által teljesen eluralt Magyarországon látványosan megszegné, annak a hatásai hatványozottan sújtanák az összes többi politikai újságírót, és csak tovább erősítenék a hallgatás és félrenézés gyakorlatát.

De a sajtóetika nem egy öncélú valami, egyébként sem azért tartjuk be, hogy különbnek érezzük magunkat, vagy mások annak lássanak minket. Inkább olyan, mint a karma: ha szakmailag erkölcsösen, korrektül viselkedünk, így vagy úgy, de végső soron nekünk is sokkal jobban meg fogja érni. Leginkább megbízható kapcsolatokban és információkban, végső soron tehát újabb és újabb sunyiságok, visszaélések, bűncselekmények leleplezésében. És hát az is lehet, hogy egyszer pont a száraz, fantáziátlan szabályok és etikai alapelvek betartása fog minket megmenteni saját magunktól, a hibáinktól, lustaságunktól, előítéleteinktől.

Meg persze a szigorú szerkesztőink – ilyenje Wolffnak láthatóan szintén nem volt, nyilván eleve nem is akarta, hogy legyen. Miklósi Gábor indexes főszerkesztő-helyettes emlékeztetett rá, miközben ezt a 2016 őszi történetet felidéztem neki, hogy emlékei szerint a Kertész-cikkünké a legtöbb mentett verzió rekordja az Index történetében (ez a legtöbb, megjelenés előtti javítást, kiegészítést, szerkesztést jelenti), egészen pontosan 402. Ez a szerkesztői figyelem és szigor pedig akkor sem hagyta volna, hogy belesétáljunk a csapdába, ha a forrásom esetleg szándékosan átver, én pedig esetleg túl türelmetlen, és eléggé hülye vagyok.

A “Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst” című cikk végül a dezinformációs kísérlet kipukkanása után szűk egy héttel jelent meg, jelenleg majdnem félmillió oldalletöltésnél jár. Kertész az Index elleni helyreigazítási keresetét kénytelen volt visszavonni két másik, a cikkünket szemléző orgánum elleni per elbukása után, mivel egyetlen állításunkat sem sikerült megkérdőjeleznie.

*Megjegyzés: A Médiapiac főszerkesztője az említett ügy kipattanásakor a hvg.hu újságírója volt.

 

Panyi Szabolcs az Index.hu, valamint a VSquare.org visegrádi régiós oknyomozó oldal újságírója, jelenleg Hubert H. Humphrey (Fulbright) ösztöndíjas az Arizona State Universityn. 2016-ban és 2017-ben elnyerte a legjobb magyarországi tényfeltáró cikkekért járó Soma-díjat, 2018-ban tényfeltáró újságírás kategóriában European Press Prize európai sajtódíjra jelölték.

Médiapiac

Az EU eljárást indított a TikTok ellen a TikTok Lite elindítása miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítások szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Közzétéve:

Flickr

Az uniós bizottság közleménye szerint

az eljárás célja annak megállapítása, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, amikor elindította a TikTok Lite-ot Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy az online óriásplatformok esetében kötelező értékelési jelentést nyújtott volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite Task and Reward nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan.

Különös aggodalomra ad okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Amennyiben a felsorolt aggodalmak bizonyítást nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály vonatkozó cikkeinek megsértését jelentenék – hívták fel a figyelmet.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését az Európai Bizottság részére, és május 3-ig az összes kért információt a brüsszeli testület rendelkezésére kell bocsátania.
Abban az esetben, ha a TikTok a megadott határidőn belül nem válaszol, az uniós bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, valamint a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki – közölték.

Mivel a brüsszeli testület szerint “fennáll a felhasználók mentális egészsége súlyos károsodásának kockázata”, arról tájékoztatta a TikTokot, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván bevezetni a TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére az egész EU-ban a program biztonságosságának értékeléséig.
Az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy ez a második eljárás a TikTokkal szemben a hatékony életkor-ellenőrzési mechanizmusok hiánya és a platform feltételezett függőséget okozó kialakítása miatt. A február 19-én kezdődött eljárást a brüsszeli testület azért indította, mert előzetes vizsgálatai alapján a TikTok “feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Politikusok, sportolók és hírességek szerepeltek a leggyakrabban tavaly az online médiában

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy Magyarország és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

Az NMHH kommunikációs igazgatósága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy

az ezer legtöbbször említett ismert ember nevével összesen egymillió alkalommal lehetett találkozni a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak.

A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert emberek tették ki, csaknem harmaduk médiaszereplőhöz vagy hírességhez volt köthető, 14 százalékban pedig sportolókról lehetett olvasni az online felületeken.

Kiemelték, hogy

2023-ban a legtöbbször említett név az online médiatérben Orbán Viktor miniszterelnöké volt, 92 ezer alkalommal.

A kormányfő leginkább a Kossuth rádióban adott interjúi és bejelentései miatt került fókuszba. Neve egy átlagosnak nevezhető napon 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették.

Magyarország miniszterelnökét a külügyminiszter, Szijjártó Péter követte, 27 ezres értékkel, harmadik helyen pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepelt, nevével 14 ezer alkalommal lehetett találkozni

– írták.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő a mindennapi közbeszédből: két kiváló magyar kutató is jelentős említést ért el, október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért.

Úgy folytatták, hogy akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), a hegymászó hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

Tavaly a külföldiek toplistáján legtöbbet Vlagyimir Putyin (49 ezer) orosz, Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) az Egyesült Államok vezetője szerepelt.

Európán kívüliként az első tíz ember között feltűnt még Donald Trump volt amerikai elnök, illetve Benjámín Netanjáhu jelenlegi izraeli miniszterelnök is.

A nemzetközi hírességek között olyan embereket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis lánya, Marie Presley (188)

– tették hozzá.

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos.

A kutatás szerint az év során Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer. Magyarországot és fővárosát a sportrendezvények idején kifejezetten gyakran, legalább ezerszer emlegették.

A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki: kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el – fűzték hozzá.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőségű háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása.
Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többi között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitányának szerződésével kapcsolatban, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt – áll a közleményben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató tenne közzé politikai reklámokat

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A választási kampányban a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám televízióban, rádióban jelenik meg.

A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók (rádiók, televíziók) nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják azt.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel. A politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatokat külön kell megtenniük az európai parlamenti választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi választásra.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak szombat 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni.

Az NVI tájékoztatása szerint határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán is 150-150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, nem fogadhat el.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom