2012. április 27.

Ezt nyújtja a Google Drive

Az amerikai keresőóriás várva várt felhő alapú szolgáltatása óriási tárhellyel és különböző innovatív újdonságokkal kecsegteti a felhasználókat.

"Bemutatjuk a Google Drive-ot, a helyet, ahol bárki létrehozhat, megoszthat, ahol közösen szerkesztheti és tárolhatja mindenét. Legyen szó egy közös iskolai feladatról, esküvőszervezésről vagy éppen az albérlőtársakkal közös kiadások vezetéséről, a Drive-on mindnek van helye. Fel lehet tölteni videót, fotót, pdf fájlokat, Google Dokumentumokat (Google Docs) és még sokminden mást" - ezekkel a szavakkal jelentette be a cég magyar nyelvű blogjában az új szolgáltatás elindulását, mely dokumentum, táblázat és prezentáció online is szerkesztésére alkalmas, akár másokkal közösen is. A Google Dokumentumokat beépítették a Google Drive-ba. Az együttműködést támogatja, hogy minden típusú fájlhoz - így például pdf-hez, képhez, videóhoz is - megjegyzéseket lehet fűzni, mások megjegyzéseire lehet reagálni - írják a blogban.

A Drive-ot, mellyel a feltöltések bárhonnan elérhetők, egyébként feltelepíthetjük Mac-re vagy PC-re, Android telefonra és tabletre is van hozzá applikáció, és már dolgoznak az iOS eszközökre fejlesztett Drive app-on is. Sőt vak és gyengén látó felhasználók számára a Drive képernyőolvasó programmal is rendelkezik.

Keresni és megtalálni

A Drive különlegessége, hogy ehet rajta keresni kulcsszavakkal, válogatni fájltípus és sok más alapján is. A karakterfelsimerő technológiának köszönhetően a Drive képes felismerni a szkennelt dokumentumokban lévő szöveget is. Így például, ha feltöltünk egy beszkennelt újságcikket, akkor azt a Drive “elolvassa” és a így egy cikket az abban szereplő szavak alapján is meg lehet találni. Sőt, a Drive-ban működik egy képfelismerés technológia is, így ha például valaki a Grand Canyonról készített fotóit feltölti és a Drive-ban a “Grand Canyon”-ra keres, ezek a képek felbukkannak a találatok között. Ugyanakkor ez a technológia ma még gyerekcipőben jár - ismeri el a Google blogja is -, de az ígéret szerint a jövőben sokat fog még fejlődni.

A szolgáltatás indulásakor egyébként 5 GB ingyenes tárhelyet ad a cég, de havi 2,49 dollárért 25 GB, 4,99 dollárért 100 GB, 49,99 dollárért akár 1 TB tárhellyel is bővíteni lehet a kvótát, ráadásul bármelyik bővítéssel együtt a felhasználó Google Mail (GMail) fiókjának tárhelye is megnő.

Integráció

A Drive-ot egyébként úgy tervezték, hogy az beleolvadjon a cég többi szolgáltatásába. Az itt tárolt fényképeket meg lehet osztani a Google+ -on, és hamarosan közvetlenül a Drive-ból is beszúrhatunk majd csatolmányokat a Gmail-ben küldött e-mailekbe. "A Drive mindemellett egy nyitott platform, mi pedig számos külső alkalmazás fejlesztőjével dolgozunk együtt, hogy lehetővé tegyük például a faxolást, videók szerkesztését, vagy épp honlap tervek készítését közvetlenül a Drive-ból. Ezeket az app-okat a Chrome Web Store-ból lehet letölteni" - teszik hozzá a blogban.

Címkék: google google drive