Fokozódik a francia-török konfliktus, most a hírhedt francia szatirikus lap öntött olajat a tűzre.

Gúnyrajzot tett közzé legújabb számában a Chalie Hebdo című szatirikus lap Recep Tayyip Erdoganról - adta hírül a V4NA hírügynökség. Az újság legújabb karikatúrájával túl messzire ment a török elnök kommunikációs igazgatója szerint, mivel a rajzon a politikus hiányos öltözékben és egy még hiányosabb öltözetű nő társaságában szerepel. Törökország jogi és diplomáciai lépésekre készül.

A legfrissebb szám címlapján a szerkesztők Erdogan török elnököt ábrázolják, aki alsónadrágban, egy doboz sörrel a kezében, cinkos mosollyal az arcán fellibbenti egy muszlim fejkendős nő szoknyáját, felfedve annak csupasz fenekét. A nő nevetve prófétának nevezi a politikust, aki a képhez készült felirat szerint a magánéletben nagyon vicces.

A gúnyrajzra azonnal reagált a török elnök kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun, aki elítélte a kiadványt, amely szerinte rasszista és gyűlöletkeltő, egy olyan iszlamofób és intoleráns kulturális környezet terméke, amely Emmanuel Macron muszlimellenes programjának köszönhető.

A Le Figaro értesülései szerint Törökország jogi és diplomáciai lépéseket fog tenni az ügyben, ezt a török kommunikációs igazgatóság adta hírül egy francia nyelven megjelent közleményben.

 

Az előzmények

Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök honfitársa, Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben, a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte, illetve Franciaország szekuláris értékrendjének megvédését a radikális iszlámmal szemben. A török kormány dühösen reagált Macron felvetéseire, Erdogan pedig francia kollégája elmeorvosi vizsgálatát javasolta. Franciaország ezután hazarendelte ankarai nagykövetét.

A 47 éves Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.