2011. december 13.

Facebook Nagy Testvér

A német fogyasztóvádelmi miniszter az illetékes amerikai hivatalnál tett panaszt a közösségi oldal adatkezelési gyakorlata miatt.

A német fogyasztóvádelmi miniszter az illetékes amerikai hivatalnál tett panaszt a közösségi oldal adatkezelési gyakorlata miatt.

Panaszt tett a Facebook ellen a német fogyasztóvédelmi miniszter, annak adatkezelési gyakorlata miatt - írja az MTI. Ilse Aigner az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság szerepét is betöltő FTC-hez fordult, és elsősorban a Facebook arcfelismerő alkalmazásával van gondja.

A miniszteri panaszlevél szerint problematikus, hogy a közösségi oldal ilyen módon biometrikus adatokat rögzít, s ez ellentétben áll az Európai Unió és az Egyesült Államok közti adatvédelmi egyezménnyel.

Eszerint az amerikai cégek kötelesek az EU-s állampolgárok adatait az uniós szabályoknak megfelelően kezelni. Aigner többek között azt kifogásolja, hogy a Facebook 90 napig tárolja a a felhasználó által felkeresett webhelyekre vonatkozó adatokat, de erről nem tájékoztat elég egyértelműen.

A németek részéről egyébként nem kizárólag a fogyasztóvédelmi miniszter panaszkodott a közösségi oldal gyakorlatára, hanem a Stasi iratanyagát kezelő hivatal vezetője is. Roland Jahn szerint "a Facebookban az a veszélyes, hogy embereket olyan dolgokra használ, amelyekről az érintettek nem tudnak".