2011. április 26.

Facebook Nap: Dalbir magyaráz

Öt Facebook esettanulmányt mutattak be a készítők a Thinkdigital Faecbook napján. Voltak kiváló megoldások és a szakmának szóló ″leszúrás″ is.

Öt Facebook esettanulmányt mutattak be a készítők a Thinkdigital Facebook napján. Voltak kiváló megoldások, ezek közül is kiemelkedett a Bátor Tábor egyszerű, a gesztust lájkra, majd értékes adományra váltó aktivitása. A Laboratory Ideas Dalbir kampányhoz fűzött magyarázata ugyanakkor számos kérdést hagyott a jelenlévőkben.

Dalbir magyaráz

Négy előadás keretében öt esettanulmányt mutattak be a Thinkdigital által szervezett Facebook Nap keretében. Ezek közül valamelyest kilógott a Budapest Bank Dalbir kérdez kampányának ismertetése, amely afféle széljegyzet/alkotói magyarázat volt a Laboratory Ideas szerint alapvetően félreértett és véleményük szerint emiatt támadott kampányhoz.

A Dalbir kampány kapcsán több olyan írás jelent meg a közösségi médiában és a szaksajtóban is, amelyek vagy a marketing vagy a közösségi média használat szempontjából kritizálták a kampányt. A kommunikációt bemutató Szénássy Alex szerint a kritikák alapvetően félreértéseken alapulnak.

A cél az volt, hogy az Emese kampány sikere után egy előremutató kezdeményezéssel rukkoljanak elő, ami valóban képes" pozitív változást eredményezni az emberek életében". Ennek jegyében el akarták oszlatni azt a percepciót, hogy egy bankkal nem lehet kommunikálni.

Ehhez egy "moderátort" kerestek, aki idegen, s mint ilyen maga is kérdéseket tehet fel. A Dalbir által képviselt "idegenség" a Budapest Bank anyacége, a GE Money Bank általánosabb CSR stratégiájához illeszkedik, amely nagy hangsúlyt fektet a nyitottságra. Ennek hangsúlyozása a szándékok szerint túlmutatott a kommunikációs célokon.

Dalbir célja az volt, hogy provokáljon, amihez válaszra ingerlő kérdések kellettek, mondták el az alkotók. A Facebookon ehhez egy napi sok órában válaszolgató moderátort alkalmaztak. Érdekes, hogy a fogyasztók (és a szakma) félreértette a szándékot: sokan úgy értelmezték, hogy Dalbirt lehet kérdezni, holott ő maga is kérdező.

A közösségi médiában több kritika érte azt is, hogy a Dalbir kampány két felületen fut, az egyik kifejezetten Dalbirra épül, míg a másik a Budapest Bank Facebook oldala. Erre azért volt szükség, mert Dalbir kívülálló kérdező, akinek nincs köze az óhatatlanul befutó, komplexebb, a banki termékeket érintző kérdéskörökhöz.

Dalbirt egyébként a fogyasztók választották ki, három külföldi karakter közül. A választási lehetőségre még a bankfiók koncepció kifutásakor Zoltán, a fiókvezető hívta fel a figyelmet. A legtöbb szavazatot Dalbir kapta, őt a dél-európai Manuela követte, a harmadik helyen az északi Mika zárt.

Ennek kapcsán a Laboratory kitért azokra a feltételezésekre is, hogy Dalbir nem is indiai. Az ügynökség szerint mindhárom külföldi karakter "eredeti", azaz Dalbir sem csak egy elmaszkírozott magyar.

Arra a kritikára is válaszoltak, hogy miért nem védette le a Budapest Bank a Szeretemabankom.hu domaint. A kampányt megálmodó Laboratory szerint ennek az az oka, hogy a Budapest Bank nem akarja kommunikációs szinten "elfoglalni" a szeretni való bank pozícióját, hanem inkább ki akarja érdemelni, hogy a fogyasztók így érezzenek. (A domaint egyébként használják, és ott a kampány hibáit emlegető írásokra is vannak linkek.)

Azt is kiemelte az ügynökség vezetője, hogy ez nem egy közösségi média kampány, hanem a megítéléséhez együttesen kell vizsgálni az összes megjelenést, így például a televíziós szpotot, a szponzorációt, a CRM aktivitást, a CSR vonulatot és persze a Facebookot is.

Utóbbi közegben Dalbir 7400, a Budapest Bank 5800 lájkig jutott el, ami két hónap alatt gyűlt össze. (A banki szegmens egyébként nem túl aktív itthon a közösségi médiában.) A kommunikáció idején 1800 komment érkezett és a poszt megtekintések száma egymillió fölé került.

Miközben az előadás számos kérdést más megvilágításba helyezett, a helyszínen többekben felmerült az a kérdés, hogy mennyiben sikeres az a kampány, amelyet el kell magyarázni. Nem beszélve a néhol kioktatónak tűnő hangnemről.

 

Bátor Tábor: gesztusból lájk, lájkból adomány

Egészen más kampányt bonyolított a Bátor Tábor javára a Young & Rubicam. A tábort szervező alapítvány célja, hogy a daganatos, krónikus betegséggel küzdő gyerekek újra megismerjék a játék örömét, azt, hogy miért jó gyereknek lenni, s így kapjanak újabb erőt a küzdelemhez.

A kampány célja az volt, hogy bővítsék a vállalati adományozói kört. Ehhez viszont szükség volt egy jól működő adatbázisra. Nehézséget jelentett, hogy a magyarok nem szívesen adakoznak, így a koncepció az volt, hogy a felhasználóktól csak egy gesztust, egy aprócska lájkot várnak - magyarázta Falvay László, az ügynökség munkatársa.

A lényeg az volt, hogy minden egyes lájkkal közelebb lehetett jutni a kitűzött célhoz, ami egy-egy adomány megkapását jelentette. Az első adományt maga a Young & Rubicam ajánlotta fel: ha eléri a Facebook oldal a 2000 lájkot, akkor egy kreatív csomagot adnak a Bátor Tábornak.

A 2000 lájk hamar összejött, ezután kapcsolódtak be az ügynökség ügyfelei, majd külső cégek is. Végül sikerült a felhasználók segítségével alig három hét alatt elérni az előzetesen kitűzött 15 ezres célt. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Bátor Tábor megkapta a a legnagyobb felajánlást, egy Ford Tranzitot is.

A Facebook kampány több millió forintnyi adomány előtt nyitotta meg az utat. Valószínűleg nagy szerepet játszott a felhasználók lelkesedésében az is, hogy végig előttük volt a Facebook pagen egy "lajk-o-meter", ami azt mutatta, hol áll a lájkok száma, s mennyi hiányzik az újabb adomány elnyeréséig.

 

Akcióhősök és pimpelt felhasználók

A Friendly Digital Advertising képviseletében Karány Dani ügyvezető számolt be két esettanulmányról. Az egyik a UPC Akcióhős aktivitás volt, amely egy nagyobb, integrált kampány részeként épített a Facebookra, míg a Honda Jazz kifejezetten a közösségi oldalra szabott kampány kapcsán működött együtt az ügynökséggel.

 

Csoki- és pénzgyár

Szigetvári József a Sanoma állásportálja, a Profession.hu számára készített Csokigyár alkalmazást mutatta be. Ennek célja alapvetően az volt, hogy a hideg, távolságtartó márkát emberközelibbé, barátságosabbá tegyék.

A koncepció szerint néhány nap erejéig bárki lehetett cukrász úgy, hogy csokigyárat alapított. Így aztán elmondhatta magáról a szlogent: "édes a munka". Pontosan ez volt, amit a Profession.hu is kommunikálni kívánt.

A seeding mechanizmus be volt építve az alkalmazásba: bárki értékesíthette a portékáját az ismerőseinek, akik így tudomást szereztek az appról. Az első hónapban végül 24 ezren, míg a másodikban 50 ezren használták az alkalmazást, ami összességében 165 ezer oldalletöltést generált.

Magában a nagy számokkal is elégedett volt a Sanoma, ugyanakkor azt is érzékelték, hogy az átlag felhasználókon túl számos KKV vezetőt és HR-est sikerült elérni, akik éppen a site célcsoportját jelentik, mint potenciális munkaadók. Ekkor kapott az online ötlet offline lábat.

2010 karácsonyán értesítést kaptak az ügyfelek, hogy összerakhatják álomcsokijukat, amit aztán a valóságban is legyártottak számukra. A meghívott ügyfelek harmada vett részt a játékban, és azt találták, hogy akiket sikerült ily módon bevonni, azok szignifikánsan többet költöttek a Profession.hu-nál 2011 első negyedévében.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

1 napja

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.