2011. április 21.

Facebook Nap: felborult a vásárlási folyamat

Tévéműsorokkal vetekedő ″főműsoridős prémium tevékenység″ lett a közösségi oldal, mondta el az eseményt szervező Thinkdigital nemzetközi vezetője.

Tévéműsorokkal vetekedő ″főműsoridős prémium tevékenység″ lett a közösségi oldal, mondta el az eseményt szervező Thinkdigital nemzetközi vezetője. A görög szakember szerint el kell engedni a vásárlási folyamatot eddig leíró ″tölcsér modellt″, mivel a közösségi média minden ponton bekapcsolódik, és változtathat a fogyasztói szándékokon.

Facebook Napot tartott a Thinkdigital, amelyen a közösségi oldalban rejlő hirdetési lehetőségekről, illetve a fogyasztói viselkedés megváltozásáról esett szó. Odyssas Ntotsikas, a sales house nemzetközi ügyvezetője elmondta: a változás elsősorban abban áll, hogy a marketing középpontjába a fogyasztók kerültek, de nem a hagyományos értelemben, azaz nem csupán címzettjei a hirdetői üzeneteknek.

Mindez azt vonja maga után, hogy a tartalom még mindig király, ám mostanra fontossá vált a tömegek bölcsessége (lásd Google, digg), és felerősödött a barátok, ismerősök jelentősége a szájmarketing által. A Facebook ehhez komoly felületet ad: a korábban Szávuly Krisztián, a Thinkdigital hazai vezetője által ismertetett friss adatok szerint 3,3 millió magyar van jelen a közösségi oldalon, akiknek 65 százaléka naponta visszatér, s a felhasználók átlagosan 130 feletti ismerős számmal rendelkeznek. Ez már olyan elérés, ami a népszerű szappanoperákhoz mérhető.

A görög ügyvezető szerint a vásárlási folyamat hagyományos tölcsér modellje mára érvényét vesztette. A tölcsérrel leírható folyamat helyét egy komplexebb rendszer vette át, amelyben a közösségi média számos helyen bekapcsolódik, és módosítja a folyamatot. A fogyasztóban jelentkezik a valamely termékre, szolgáltatásra vonatkozó igény, ennek nyomán információt keres, vásárol, s a kapcsolódó éleményeit megosztja másokkal.

A vásárlási folyamat hagyományos modellje (forrás: Terepnaplo.freeblog.hu)

Ebben a környezetben a vásárolt média primátusa megszűnik, hiszen mellé - a saját médián túl - bekapcsolódik a szerzett/kiérdemelt média. Hogy ennek milyen a "színezete", az nagyban függ a szájmarketingtől. Bár sok hirdető elfeledkezik róla, a vásárlás utáni szakasz szinte a legfontosabb, hiszen ekkor már valós élményekről esik szó, és itt különösen fontos szerepet játszik a szerzett média.

A szakember szerint a változások egyértelműek, de nincsen "egyen recept". A teendők nagyban függnek a termékkategóriától, a célcsoporttól, a közösségi kontextustól. Sok minden múlik azon, hogy a márka milyen mixét alkalmazza a vásárolt, birtokolt és szerzett médiának. Miközben utóbbi jelentősen felértékelődött, előbbi kettőnek is megvan a szerepe: ezek tudnak hatni arra, hogy miként alakul a kiérdemelt médiajelenlét.