mwx 2012. február 06.

Facebook Nyrt: reflektorfényben a közösségi oldal kulisszái

Részleteiben ismertté vált az amerikai tőzsdefelügyeletnek leadott dokumentációból, hogy miből él a Facebook. Fény derült lehetséges kockázatokra is.

Miután hivatalossá vált, hogy Mark Zuckerbergék még az idei évben bevezetik a világ legnagyobb közösségi hálózatát működtető céget a tőzsdére, az is részleteiben ismertté vált az amerikai tőzsdefelügyeletnek leadott dokumentációból, hogy miből él a Facebook. A befektetők néhány lehetséges kockázatról is értesülhettek.

A nagy érdeklődés miatt összeomlott az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC honlapja, amikor azon megjelent a Facebook tőzsdei bevezetésének dokumentációja. Aztán nem sokkal később feltették a dokumentumot a Scribd nevű ismert dokumentummegosztóra, ám hamarosan ez a jobban skálázott oldal is leállt. (Azóta mindkét weboldalon úja elérhetővé vált a dokumentum, méghozzá itt és itt.) Már csak ebből is érzékelni lehet, mekkora érdeklődés és mekkora forgalom várható a börzén, ha mindenki előtt megnyílik az út, hogy részvényese legyen a cégnek. Aminek működését illetően mostanáig inkább csak találgatások, félinformációk álltak rendelkezésre, ám a tőzsdére lépéssel a cég kénytelen transzparenssé válni. Ennek első lépése az a tőzsdei bevezetést megelőző dokumentáció, ami alapján immár a konkurencia is beleláthat a cég üzleti modelljébe.

Azt eddig is tudni lehetett például, hogy a site-on megjelenő online hirdetések mellett jelentős bevételt hoz a Facebook számára a Zynga nevű közösségi online játékfejlesztő cég, amelynek leghíresebb terméke, a FarmVille felhasználók millióit mozgatja meg nap mint nap. Arról viszont mostanáig kevés információ volt, hogy ez konkrétan mekkora tételt is jelent az "Arckönyv" bevételei között. Nos, a már említett SEC-es dokumentáció alapján a Zynga a Facebook bevételeinek 12 százalékát adja. Mindez nem kevés, és rögtön rá is világít a cég részvényeiből való vásárlás egyik kockázatára: ha a Facebook esetleg elveszíti ezen partnerét, vagy csak csökkennének a tőle származó bevételei, a befektetők máris aggódhatnak majd az osztalékuk nagysága (és ezen keresztül a részvények árfolyama) miatt, hiszen a Facebook túlságosan is kitett egyetlen ügyfelének.

Persze a dolog közel sem ilyen súlyos, hiszen egyelőre a konkurens Google közösségi oldala, a Google Plus még közel sem olyan sikeres, így a Zynga valószínűleg még jó ideig marad a Facebook jelentős megrendelője. Ráadásul a függőség kétirányú, hiszen a Facebook jelentős számú felhasználót szállít a Zyngának, vagyis utóbbi részéről sem várható, hogy egyik napról a másikra ott hagyja a Facebookot. A tőzsdei dokumentum mindenesetre így ír erről a partnerségről és az ezzel járó kockázatról: "Ha a Zynga játékok használata a platformunkon csökkeni kezd, vagy ha a Zynga más platformon dobja piacra játékait, vagy esetleg megromlana jó kapcsolatunk a Zyngával, akkor nem csak egy jelentős fejlesztő partnercéget veszítenénk el, de ez esetleg a pénzügyi eredményeinken is érzékelhető lenne".

Egyébként a Facebook tájékoztatója szerint bevételei 2011-ben 3,71 milliárd dollárt tettek ki, vagyis a Zynga majdnem 500 millió dollárt hagyott a Facebooknál. A pénz ilyenkor elsősorban abból adódik, hogy a felhasználók virtuális termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak a játékhoz a Facebook Payments segítségével, a Facebook pedig jutalékot kap a tranzakciók után. Emellett a Zynga hirdetéseket is vásárolt a Facebookon, hogy így népszerűsítse játékait.

A Zynga amúgy a fentieken túl még egy dolog miatt fontos a Facebook számára. Azok a felhasználók ugyanis, akik a közösségi oldalon játszanak, többet használják a közésségi oldalt, így potenciálisan több hirdetéssel is találkoznak, vagyis további bevételhez is juttatják a Facebookot.

Általánosságban véve a Facebook bevételei két forrásból származnak: az első a hirdetések kategóriája, míg a második a fizetések és egyéb díjak. Utóbbi kategóriába tartozik a virtuális áruk és szolgáltatások vásárlása (mint amilyen a Zynga), de például azok a bevételek is, amelyek üzletfejlesztési tranzakciókból és mobil operátoroktól származnak. Sajnos ezeket a tételeket Facebook anyaga nem részletezi kategóriánkénként, csak azt mondja, hogy a Facebook Paymentsen keresztül érkező díjak messze a második legnagyobb kategóriát képezik a bevételeken belül, míg a további díjak (például a mobilszolgáltatóktól) jelenleg elhanyagolhatók. (Ilyen mobil operátori együttműködésre egyébként Magyarországon is találunk példát a T-Mobile Magyarország és a Facebook együttműködése kapcsán.)

Nem mellesleg mindkét bevételi forrás növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években. A hirdetési pénzek például a 2009-es 764 millió dollárról 3,154 millárd dollárra növekedtek 2011-re. A tranzakciós díjakból származó bevételek meredek emelkedésére pedig talán az utal a legjobban, hogy míg 2010-ben 106 millió dollárja származott ebből a Facebooknak, 2011-ben ennek már több mint ötszöröse, 557 millió amerikai dollár. Ez az óriási növekedés annak köszönhető, hogy a Facebook a közösségi oldalon lévő applikációk gazdáit 2011 júliusától arra kötelezte, hogy a tranzakciókhoz a Facebook Payments felületét használják.

Van még néhány további érdekesség is, ami kiderült a Facebook tőzsdei dokumentációjából. Az egyik ilyen például, hogy a Paramount a Transformers film népszerűsítése érdekében képes volt egyetlen nap alatt 65 millió felhasználót - vagyis a Facebook valamennyi userét - elérni hirdetéseivel. Az is érdekes, hogy a Facebook új típusú hirdetési bevételeket is szerzett. Azt például vajon hányan tudják, hogy ha valaki bejelentkezett a Facebookon valamelyik Starbucks kávézóból (check-in), akkor a globális kávélánc fizetett azért, hogy erről az illető felhasználó valamennyi ismerőse értesüljön a hírfolyamon keresztül.

Végül még egy fontos tény, nem csak a leendő Facebook-részvényeseknek: hiába a cég nemzetközi jellege, ma még erősen kitett az amerikai piacnak, még ha függősége egy év alatt csökkent is. 2010-ben 62 százalékot képviseltek az amerikai partnerek, ami 2011-ben 56 százalékra csökkent. A Facebook magyarázata szerint ennek több oka is van. Az egyik ezek közül az, hogy gyorsabban nő a nem amerikai felhasználók száma, illetve a Facebook is egyre intenzívebben nyit "külföld" felé szolgáltatásaival.

Az érdekességek sora persze ezekkel még közel sem ért véget... Érdemes tanulmányozni a teljes dokumentumot az imént már említett weboldalakon, ahol választ kaphat arra is, hogy kik a Facebook jelenlegei részvényesei, hány felhasználó aktív a közösségi oldalon, és hány Like érkezik egyetlen nap alatt.