2011. szeptember 22.

Facebook bejelentések: timeline, tartalom integrációk, megosztás egy lépésben, automatikusan

Gyökeresen átalakulnak a Facebook profilok, jön a timeline és egy sor új közösségi alkalmazás. A Facebook már nem akar nőni, de ő lesz A Platform.

Az f8 fejlesztői konferencián mutatta be Mark Zuckerberg a régóta várt Facebook-újdonságokat. Kiderült: gyökeresen átalakulnak a profilok, jön a timeline, melynek az a lényege, hogy ezen keresztül mutathassuk meg ″életünk történetét″. Egy sor tartalomszolgáltató kötött partnerséget a közösségi oldallal: Facebook-integrációval jelentkezik a Hulu, a Netflix és a Spotify is. Minden korábbinál automatikusabbá válik maga a megosztás is, kérdés, hogy jó lesz-e ez nekünk. Íme, a timeline, ahogy Zuck beszédét követtük:)

Most zajlik San Franciscóban a Facebook fejlesztői konferenciája, az f8, ezen jelentette be nyitóbeszédében Mark Zuckerberg a közösségi oldalt érintő legfrissebb változásokat. Az elejét viccesre vették, egy "Zuckerberg hasonmás", Andy Samberg szórakoztatta a közönséget, aki elpuffogtatta a szokásos "ha a Facebook ország lenne..." formulát, a fogyasztói bevonódást és a többi hasonló lózungot. Közben belecsípett kicsit a Twitterbe, a MySpace-be és a többi vetélytársba is. S persze szót ejtett néhány új funkcióról is, mint amilyen a "slow poke" - bepiálás esetére. Aztán persze jött a valódi Facebook alapító, akivel még egy ideig egyszerre volt színpadon a színész hasonmás.

Egy kis poénkodás az elején

A felütés elég impresszív volt: naponta 500 millióan használják jelenleg a Facebookot, de nem az a cél, hogy még több user és még több oldalmegtekintés legyen, nem ezt akarják turbózni. Az elkövetkező évek az applikációkról és a fogyasztói bevonódás, elköteleződés mélységéről fognak szólni, folytatta. A Facebook célja, hogy ő legyen A Platform, ami mindent összeköt a weben. Majd rátért a személyes profilok átalakítására, ahogyan azt várni lehetett.

Két Zuck

Zuckerberg szerint problémát jelent, hogy csak a legutóbbi beszélgetések látszanak a hírfolyamban, eközben viszont elsikkadnak a valóban fontos, tartalmas beszélgetések és momentumok. Ezért aztán totálisan átgondolták a Facebook élményt: itt a Timeline, amiben minden sztori, applikáció benne van, és az önkifejezés új módját jelenti a közösségi platformon. Ez a Facebook szándékai szerint jóval vizuálisabb megjelenítése a felhasználó tevékenységeinek. Az új megjelenést mobilra is optimalizálták.

Timeline

Amit Zuckerberg elmondott, abból az derül ki, hogy olyan hatást akarnak kelteni az új profilokkal, hogy egy oldalon be lehessen mutatni a felhasználó egész életét. "A böngészés logikája pontosan olyan a profilon, ahogyan az ember az időben tallózna visszafelé. Az egész nagyon egyszerű" - magyarázta a Facebook alapítója. A Timeline leszűrhető egy-egy fajta tartalomra is, így például fotókra, videókra, és azok a helyek is megjelennek egy összefoglaló térképen, amerre jártunk. Szintén egy felületre tömöríti a Facebook az összes applikációs aktivitásunk, ez szoros egységben lesz a Timeline-nal, azaz az alkalmazások beépülnek a "személyes történetünkbe".

A Timeline arra való, hogy kifejezzük, kik vagyunk, és efölött teljes ellenőrzésünk van - hangsúlyozta többször is. Az új profil felépítés egyébként nagyon erősen épít a fotókra és arra, amit ez látványban jelent.

Itt még nem ért véget a bejelentések sora, a Social Graph, illetve az Open Graph koncepció továbbfejlesztését jelentette be Zuckerberg. Ennek nyomán már nem csak lájkolni lehet, hanem "ajánlani", "olvasni", stb. "Már nem kell lájkolnod egy könyvet, csak olvasnod" - mondott erre példát Zuckerberg. Az Open Graph továbbfejlesztésének lényege, hogy jobban leképezze a valóságos cselekvéseket. Ezt teljesen új közösségi applikációk révén teszik meg.

Bejelntések a közösségi alkalmazásokról

Az újítások azt is lehetővé teszik, hogy a közösségi alkalmazások olyan módon épüljenek be a fogyasztó "idősorába", hogy akadálymentes, folyamatos felhasználói élményt biztosítanak (amit több kommentelő inkább "kontrol nélküliként" interpretált. Az oldalsó Ticker arról is szól, hogy minden a jelenben érdekes barát aktivitás megjelenjen.

A Spotify vezére

Aztán megjelent a színpadon Daniel Ek, a Spotify ügyvezetője is, előkészítve a szintén várt zenés bejelentést. Mint elmondta: a következő, jogtiszta alapokon nyúgvó netes zenei szolgáltatásról tudták, hogy annak közösséginek kell lennie, erre pedig nincs logikusabb hely, mint a Facebook. "A mai nap nagy nap a zenének, a zeneiparnak és a zeneszeretőknek" - mondta el, miután arról beszélt, hogy milyen kihívást jelentett tíz éve a Napster.

A Spotifynak kétmillió előfizetője van, és nem ők az egyetlenek, akikkel a Facebook partnerségre lépett. Tucatnyi új zenei partner van, akik szintén megjelennek így a "nagy lájk rendszerben", azaz beépülnek a hozzájuk kapcsolódó felhasználói aktivitások a felhasználói streambe.

A következő bejelentés a Netflix online videótékától jött, ezt is a cég vezetője, Reed Hastings adta elő. Mint elmondta: izgatottan várják, mit tud a közösségi elem hozzátenni a Netflixhez a Facebook-integráció által. Az online VOD szolgáltatás egyébként több mint 40 országban van jelen, nemrég terjeszkedtek Latin-Amerika felé, és a spanyol piaccal kapcsolatban is tettek bejelentést.

A Netflixen túl egyébként tucatnyi egyéb partner fejlesztett közösen most a Facebookkal, például a Hulu. Érdekesség, hogy a 45 Netflix-országból éppen az Egyesült Államokban nem indul még el a Facebook-integráció.

A hírek terén is tett bejelentést a Facebook alapítója, amit egyes kommentárok azonnal Google News versenytársként emlegettek. Erről egyelőre kevesebbet beszélt Zuckerberg, de a Yahoo Newst emlegette, és ott van még pl. a Mashable és Murdoch The Dailyje is a partnerek között. Szintén készültek közösségi alkalmazások a játékok közösségibbé tételére, itt a Zyngát említette a Facebook vezére. Az utolsó új app csoport az életstílus alkalmazásoké (valahogy így: tudom, mit főztél tavaly nyáron...)

Összefoglalva, az új közösségi alkalmazások célja, hogy valósidejű, folyamatos felhasználói élményt adjanak. A végén még Bret Taylor technológiai vezető mondta el, hogy miként is működnek majd pontosan az új funkciók. A Timeline bevezetésére fokozatosan kerül sor az elkövetkező hónapokban.

Bret Taylor

Arról beszélt, hogy a változások célja az egyszerű, problémamentes felhasználói és fejlesztői élmény, illetve a klassz appok megjelenése. Egyszerűsíti a dolgokat, hogy nem kell két lépés: pl. zenét hallagtok és megosztom, hanem ha valamilyen zenét hallgatok, a timeline automatikusan frissül, és már tolja is a barátok felé, hogy mit csinálok.

Néhány illusztráció elérhető még itt.