A Comedy Central nemzetközi kutatással vizsgálta a fiatalok tartalomfogyasztási szokásait. Tizenhárom országban kérdeztek meg 18 és 34 év közötti rendszeresen tévézőket arról, hogyan viszonyulnak a márkákhoz, a közösségi médiához és miként fejezik ki „rajongásukat”. A felmérés a vizsgált célcsoportra reprezentatív volt, az online kérdőíves módszertant videónaplók és személyes utcai interjúk egészítették ki.

A digitális generáció még mindig szívesen néz tévét. A megkérdezett magyarok 41%-a heti 5-8 órát, 25% pedig heti 11 órát tölt a képernyő előtt – átlagosan 1 hét alatt közel 9 órát fordítanak tévézésre a saját bevallásuk szerint. (A Nielsen Közönségmérés adataival összevetve a fiatalok ezt jelentősen alulbecsülik.) Angliában a legnépszerűbb a műsorok követése, ott a felmérésben résztvevők 30%-a heti 15 óránál is többet tévézik. A felmérésből az is kiderült, hogy a humor fontos szerepet tölt be a 18 és 34 év közöttiek életében. A kutatásban megkérdezett magyar tévéző fiatalok 84%-a nézi a Comedy Centralt - ezt csak az indiaiak tudták felülmúlni a maguk 88%-ával.

Ugyanakkor a 18-34-es korosztály tévénéző tagjai már nem elégednek meg annyival, hogy kizárólag a tévéből tájékozódjanak. Ahhoz, hogy naprakészek legyenek, ismerjék a márkákat és a véleményvezéreket, folyamatosan a közösségi oldalakon kell lógniuk. Míg „nyugaton” a Twitter az első számú kommunikációs felület a sztárok és rajongóik között, addig itthon a Facebook a vezető közösségi médium. A magyar fiatalok 89%-a „kemény magnak”, vagyis intenzív Facebook-felhasználónak mondja magát. Ugyanez az arány Hollandiában a legalacsonyabb, 75%, az Egyesült Királyságban 79%, Mexikóban pedig rekord magas, 94%. Mark Zuckerberg találmányára annyira rá vagyunk kattanva, hogy a magyar válaszadók mindössze 3%-ának nincs saját fiókja.

Ennek fényében érdekes, hogy a magyar fiatalok 76%-a egyáltalán nincs fenn a Twitteren, míg például a spanyolok 56%-a rendszeresen használja. A fotómegosztó közösségi médiára is meglepően kevés magyar iratkozott fel: a megkérdezettek 11%-a nézi rendszeresen az Instagramot, 76%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy nincs fiókja. Ennél nagyobb érdektelenséget a magyarok körében csak a LinkedIn és a Pinterest produkált.

Mindent összevetve a magyarok kevés közösségi platformon vannak jelen, a Facebookon viszont nagyon aktívak. A fiatalok azonban nem keverik össze az igazi közösséget a virtuálissal: a Comedy Central felmérésében a hazai ifjak 81%-a kimondottan társasági emberként jellemezte magát, függetlenül attól, hogy mennyi időt tölt a neten.